"Uit de cijfers waarover we vandaag beschikken, blijkt niet dat jeugdcriminaliteit toeneemt, noch dat de daders jonger worden of de feiten zwaarder", zegt criminoloog Lode Walgrave in Knack. Het gaat dus zo slecht nog niet met de jeugd.

Dat is meteen ook de boodschap van het boek 'Jeugddelinquentie in perspectief. Met een koel hoofd naar een geïntegreerde aanpak', waarin Walgrave samen met een rits specialisten weerwoord biedt aan de steeds luidere roep om delinquente jongeren hard aan te pakken. "Het is zoals met de rozenstruiken die wijnbouwers vaak naast hun wijnranken planten", aldus Walgrave. "Als er met de gevoelige rozen iets mis is, wijst dat erop dat ook de wijnranken bedreigd zijn en dat er moet worden ingegrepen. Wel, als er iets aan onze jeugd schort, is dat meteen een teken dat er wat fout loopt met de hele samenleving."

Zoals nu?

Lode Walgrave: "Ik kan alleen maar vaststellen dat er vandaag veel over de toestand van onze rozenstruiken wordt geklaagd. De jeugd zit dan ook in een moeilijk parket, want de samenleving brengt niet veel geduld, generositeit en tolerantie meer op voor jonge mensen die experimenteren en af en toe eens over de schreef gaan."

"Veel burgers zien dan ook niet in waarom ze zich nog zouden moeten inzetten voor een samenleving waarop ze toch geen impact hebben. Gevolg: ze proberen er voor zichzelf en hun kinderen het beste van te maken en de rest kan de pot op. Pleegt een tiener uit de buurt een misdrijf? In de bak ermee, dan zijn ze ervan af. Waaróm die jongen zoiets doet, interesseert hen niet."

En waarom doet zo'n jongen zoiets dan?

Walgrave: "Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Een jonge gast gaat naar een klasfuif, drinkt te veel pintjes en gaat vervolgens over de schreef: wat vandalisme, een beetje vechten, misschien zelfs een kleine inbraak. Meestal gaat dat soort gedrag over zodra hij achttien, negentien jaar is, een studierichting heeft gekozen en een goed lief tegenkomt. Daarom is het ook zo verschrikkelijk belangrijk dat jonge mensen een toekomstperspectief hebben."

Een kleine minderheid van de jongeren groeit niet vanzelf uit die delinquente fase. Hoe komt dat?

Walgrave: "Meestal zijn dat jonge mensen die voor zichzelf al lang hebben uitgemaakt dat er voor hen geen plaats is in de conforme samenleving. De maatschappelijke instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid, want vandaag dragen die zelf bij tot de negatieve spiraal waarin sommige jongeren terechtkomen. Leerlingen uit sociaal kwetsbare gezinnen riskeren het moeilijker te krijgen op school, zoeken al snel steun bij lotgenoten, komen gemakkelijker met de politie in aanraking en hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt." (APE)

Het volledige interview met Lode Walgrave leest u deze week in Knack.

"Uit de cijfers waarover we vandaag beschikken, blijkt niet dat jeugdcriminaliteit toeneemt, noch dat de daders jonger worden of de feiten zwaarder", zegt criminoloog Lode Walgrave in Knack. Het gaat dus zo slecht nog niet met de jeugd. Dat is meteen ook de boodschap van het boek 'Jeugddelinquentie in perspectief. Met een koel hoofd naar een geïntegreerde aanpak', waarin Walgrave samen met een rits specialisten weerwoord biedt aan de steeds luidere roep om delinquente jongeren hard aan te pakken. "Het is zoals met de rozenstruiken die wijnbouwers vaak naast hun wijnranken planten", aldus Walgrave. "Als er met de gevoelige rozen iets mis is, wijst dat erop dat ook de wijnranken bedreigd zijn en dat er moet worden ingegrepen. Wel, als er iets aan onze jeugd schort, is dat meteen een teken dat er wat fout loopt met de hele samenleving."Zoals nu?Lode Walgrave: "Ik kan alleen maar vaststellen dat er vandaag veel over de toestand van onze rozenstruiken wordt geklaagd. De jeugd zit dan ook in een moeilijk parket, want de samenleving brengt niet veel geduld, generositeit en tolerantie meer op voor jonge mensen die experimenteren en af en toe eens over de schreef gaan." "Veel burgers zien dan ook niet in waarom ze zich nog zouden moeten inzetten voor een samenleving waarop ze toch geen impact hebben. Gevolg: ze proberen er voor zichzelf en hun kinderen het beste van te maken en de rest kan de pot op. Pleegt een tiener uit de buurt een misdrijf? In de bak ermee, dan zijn ze ervan af. Waaróm die jongen zoiets doet, interesseert hen niet."En waarom doet zo'n jongen zoiets dan?Walgrave: "Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Een jonge gast gaat naar een klasfuif, drinkt te veel pintjes en gaat vervolgens over de schreef: wat vandalisme, een beetje vechten, misschien zelfs een kleine inbraak. Meestal gaat dat soort gedrag over zodra hij achttien, negentien jaar is, een studierichting heeft gekozen en een goed lief tegenkomt. Daarom is het ook zo verschrikkelijk belangrijk dat jonge mensen een toekomstperspectief hebben."Een kleine minderheid van de jongeren groeit niet vanzelf uit die delinquente fase. Hoe komt dat?Walgrave: "Meestal zijn dat jonge mensen die voor zichzelf al lang hebben uitgemaakt dat er voor hen geen plaats is in de conforme samenleving. De maatschappelijke instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid, want vandaag dragen die zelf bij tot de negatieve spiraal waarin sommige jongeren terechtkomen. Leerlingen uit sociaal kwetsbare gezinnen riskeren het moeilijker te krijgen op school, zoeken al snel steun bij lotgenoten, komen gemakkelijker met de politie in aanraking en hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt." (APE) Het volledige interview met Lode Walgrave leest u deze week in Knack.