Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) is woensdag opnieuw naar de Balkan gereisd om de mensen ter plaatse af te raden asiel aan te vragen in België.

Wathelet is woensdag en donderdag in Servië en Macedonië. Een half jaar geleden was Wathelet, samen met premier Yves Leterme, al eens in het gebied om te proberen de stroom van asielzoekers vanuit Servië en Macedonië naar België droog te leggen.

Wathelet maakte woensdagavond bekend dat er tussen juli en september 736 dossiers van mensen uit Kosovo werden ingediend, 387 dossiers van personen uit Servië en 210 dossiers van mensen uit Macedonië. Voor het merendeel gaat het om gezinnen.

Wathelet herinnert eraan dat België geen asiel verleent wegens economische redenen. Volgens de staatssecretaris zijn een groot aantal mensen uit de Balkan die asiel aanvragen het slachtoffer van netwerken en desinformatie.

Volgens de staatssecretaris beloven de netwerken dat de asielzoekers in België geld krijgen. Omdat de mensen correct moeten geïnformeerd worden, kondigde Wathelet aan dat hij opnieuw met enkele burgemeesters gaat praten.

Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) is woensdag opnieuw naar de Balkan gereisd om de mensen ter plaatse af te raden asiel aan te vragen in België.Wathelet is woensdag en donderdag in Servië en Macedonië. Een half jaar geleden was Wathelet, samen met premier Yves Leterme, al eens in het gebied om te proberen de stroom van asielzoekers vanuit Servië en Macedonië naar België droog te leggen.Wathelet maakte woensdagavond bekend dat er tussen juli en september 736 dossiers van mensen uit Kosovo werden ingediend, 387 dossiers van personen uit Servië en 210 dossiers van mensen uit Macedonië. Voor het merendeel gaat het om gezinnen.Wathelet herinnert eraan dat België geen asiel verleent wegens economische redenen. Volgens de staatssecretaris zijn een groot aantal mensen uit de Balkan die asiel aanvragen het slachtoffer van netwerken en desinformatie.Volgens de staatssecretaris beloven de netwerken dat de asielzoekers in België geld krijgen. Omdat de mensen correct moeten geïnformeerd worden, kondigde Wathelet aan dat hij opnieuw met enkele burgemeesters gaat praten.