Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet ontkent dat de 250 miljoen euro uit een speciaal fonds voor alternatieve energie al ruim twee jaar ongebruikt ligt te slapen. "Dit geld is niet vergeten", reageert hij op mediaberichten. "Het overgrote deel van dit bedrag is namelijk reeds opgebruikt."

De federale regering besliste eind 2009 om de producenten van kernenergie jaarlijks 250 miljoen euro in een fonds te laten storten, speciaal om projecten rond hernieuwbare energie mee te financieren. Nu doken berichten op dat het geld in het vergeethoekje gesukkeld zou zijn, onder meer door problemen met het benoemen van de bestuurders in lopende zaken.

Maar Wathelet ontkent dat het geld vergeten is of ligt te slapen. Volgens hem is het overgrote deel zelfs al opgebruikt. "Zo heeft Belgreen reeds voor 220 MW aan projecten in hernieuwbare energie met dit geld kunnen bekostigen", reageert hij. "Deze projecten kwamen in volle transparantie tot stand. Men kan de sector moeilijk enig pragmatisme verwijten tijdens de lopende zaken."

Privégeld

Wathelet erkent wel dat de bestuurders niet benoemd konden worden in lopende zaken, "maar dit heeft de totstandkoming van projecten voor hernieuwbare energie geenszins belet". Bovendien zijn de benoemingen intussen lopende. Ze zullen "eerstdaags" plaatsvinden, luidt het.

Tot slot merkt de staatssecretaris nog op dat de 250 miljoen euro geen geld is dat toebehoort aan de staat. Het is "privégeld en behoort tot twee privéondernemingen", besluit hij. (Belga/INM)

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet ontkent dat de 250 miljoen euro uit een speciaal fonds voor alternatieve energie al ruim twee jaar ongebruikt ligt te slapen. "Dit geld is niet vergeten", reageert hij op mediaberichten. "Het overgrote deel van dit bedrag is namelijk reeds opgebruikt." De federale regering besliste eind 2009 om de producenten van kernenergie jaarlijks 250 miljoen euro in een fonds te laten storten, speciaal om projecten rond hernieuwbare energie mee te financieren. Nu doken berichten op dat het geld in het vergeethoekje gesukkeld zou zijn, onder meer door problemen met het benoemen van de bestuurders in lopende zaken. Maar Wathelet ontkent dat het geld vergeten is of ligt te slapen. Volgens hem is het overgrote deel zelfs al opgebruikt. "Zo heeft Belgreen reeds voor 220 MW aan projecten in hernieuwbare energie met dit geld kunnen bekostigen", reageert hij. "Deze projecten kwamen in volle transparantie tot stand. Men kan de sector moeilijk enig pragmatisme verwijten tijdens de lopende zaken." Privégeld Wathelet erkent wel dat de bestuurders niet benoemd konden worden in lopende zaken, "maar dit heeft de totstandkoming van projecten voor hernieuwbare energie geenszins belet". Bovendien zijn de benoemingen intussen lopende. Ze zullen "eerstdaags" plaatsvinden, luidt het. Tot slot merkt de staatssecretaris nog op dat de 250 miljoen euro geen geld is dat toebehoort aan de staat. Het is "privégeld en behoort tot twee privéondernemingen", besluit hij. (Belga/INM)