De Lijn verhoogt tarievenEen tram- of busrit wordt vanaf 1 juni duurder. De openbaarvervoermaatschappij voert een gemiddelde prijsstijging met 1,91 procent door. De abonnementen worden gemiddeld 2,04 procent duurder: 182 euro voor een Buzzy Pazz (-25 jaar), 237 euro voor een Omnipas (25-64 jaar) en 36 euro per jaar voor sociale abonnementen Omnio-WIGW en VG (Vervoersgarantie). Een rit van 1 of 2 zones gaat 1 euro kosten (en 0,80 euro met de Lijnkaart). De prijs van een sms-ticket gaat met 0,10 procent omhoog.

Elektriciteitstransmissie omhoog Voor een huishouden dat gemiddeld 3.500 kWh per jaar verbruikt, gaat met ingang van 1 juni het jaarlijks te betalen bedrag voor de elektriciteitstransmissie omhoog van 32 euro naar 35 euro. Dat is het gevolg van de bijgestuurde transmissietarieven voor de periode 2012-2015 van hoogspanningsnetbeheerder Elia, die door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) zijn goedgekeurd. Transmissietarieven zijn de tarieven die Elia aanrekent voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet.

Bodemattesten duurder Op 1 juni stijgt de prijs voor een bodemattest van 34 naar 50 euro. Een attest voor een deel van een kadastraal perceel gaat 200 in plaats van 135 euro kosten. De prijsverhoging vloeit voort uit de kosten van de digitalisering van de bodeminformatie, het uitbouwen van de webloketten voor gemeenten en bodemsaneringsdeskundigen en een digitale kaart van bodemonderzoeken in Vlaanderen.

Eerste rode nummerplaten voor landbouwvoertuigen Gebruikers van land- en bosbouwvoertuigen die genieten van een vrijstelling van accijnzen zullen vanaf 1 juni een speciale rode 'G'-kentekenplaat kunnen aanvragen - die begint met de letter G en wordt gevolgd door drie letters en drie cijfers. Begin juni zullen ze afgeleverd worden. Bedoeling is de visuele controle van tractoren te vergemakkelijken. (Belga/MI)

De Lijn verhoogt tarievenEen tram- of busrit wordt vanaf 1 juni duurder. De openbaarvervoermaatschappij voert een gemiddelde prijsstijging met 1,91 procent door. De abonnementen worden gemiddeld 2,04 procent duurder: 182 euro voor een Buzzy Pazz (-25 jaar), 237 euro voor een Omnipas (25-64 jaar) en 36 euro per jaar voor sociale abonnementen Omnio-WIGW en VG (Vervoersgarantie). Een rit van 1 of 2 zones gaat 1 euro kosten (en 0,80 euro met de Lijnkaart). De prijs van een sms-ticket gaat met 0,10 procent omhoog. Elektriciteitstransmissie omhoog Voor een huishouden dat gemiddeld 3.500 kWh per jaar verbruikt, gaat met ingang van 1 juni het jaarlijks te betalen bedrag voor de elektriciteitstransmissie omhoog van 32 euro naar 35 euro. Dat is het gevolg van de bijgestuurde transmissietarieven voor de periode 2012-2015 van hoogspanningsnetbeheerder Elia, die door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) zijn goedgekeurd. Transmissietarieven zijn de tarieven die Elia aanrekent voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet. Bodemattesten duurder Op 1 juni stijgt de prijs voor een bodemattest van 34 naar 50 euro. Een attest voor een deel van een kadastraal perceel gaat 200 in plaats van 135 euro kosten. De prijsverhoging vloeit voort uit de kosten van de digitalisering van de bodeminformatie, het uitbouwen van de webloketten voor gemeenten en bodemsaneringsdeskundigen en een digitale kaart van bodemonderzoeken in Vlaanderen. Eerste rode nummerplaten voor landbouwvoertuigen Gebruikers van land- en bosbouwvoertuigen die genieten van een vrijstelling van accijnzen zullen vanaf 1 juni een speciale rode 'G'-kentekenplaat kunnen aanvragen - die begint met de letter G en wordt gevolgd door drie letters en drie cijfers. Begin juni zullen ze afgeleverd worden. Bedoeling is de visuele controle van tractoren te vergemakkelijken. (Belga/MI)