Wat staat Salah Abdeslam de komende dagen te wachten?

De gebouwen van de federale politie in Brussel © Belga Image

Met de arrestatie van Salah Abdeslam is er dan wel een einde gekomen aan de lange vlucht van de terreurverdachte, de gerechtelijke weg die hij moet afleggen, begint nog maar pas.

In de komende uren en dagen staat hij achtereenvolgens oog in oog met de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie, de onderzoeksrechter en de raadkamer.

Meer dan waarschijnlijk komt er ook een verzoek van de Franse overheden om hem uit te leveren, maar ook dat zal niet op een-twee-drie gebeuren.

Volg de laatste updates over de zaak in onze live

Verhoor

Salah Abdeslam is werd na zijn arrestatie vrijdagnamiddag overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, dat hij zaterdagochtend heeft verlaten. In de komende uren zal hij ondervraagd worden door speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Mogelijk zullen ook Franse politiemensen de verhoren bijwonen.

In principe moet de man binnen de 24 uur na zijn arrestatie voor de onderzoeksrechter gebracht worden, die dan moet beslissen of de man onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst, maar die termijn kan met 24 uur verlengd worden. In ieder geval moet de beslissing over zijn aanhouding dan ten laatste zondagnamiddag voor 16.40 uur vallen.

Eenmaal Abdeslam onder aanhoudingsbevel is geplaatst, moet hij binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen die dan moet beslissen of hij aangehouden blijft. Die zitting voor de raadkamer zal donderdag of vrijdag plaatsvinden. Tegen de beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Uitlevering

Willen de Franse autoriteiten dat Abdeslam uitgeleverd wordt, dan moet de Franse onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, een Europees aanhoudingsbevel uitschrijven. Dat moet dan aan Abdeslam betekend worden, waarna die moet aangeven of hij akkoord gaat met zijn uitlevering.

Gaat hij akkoord, dan kan de overlevering snel plaatsvinden. Gaat hij niet akkoord, is het aan de raadkamer om te beslissen of het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar is. Ook tegen deze beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling, en eventueel cassatieberoep.

Het federaal parket heeft wel al laten weten dat een uitlevering van Salah Abdeslam voorlopig niet aan de orde is. (Belga)

‘Wordt erg moeilijk om hem mee te laten werken’

De arrestatie van Salah Abdeslam kan wel degelijk veel informatie opleveren, maar het is zeer de vraag of de terreurverdachte wel bereid zal zijn om die informatie vrij te geven. Eigenlijk heeft hij er meer voordeel bij om de lippen op elkaar te houden, zo stelt criminoloog Brice De Ruyver (UGent) zaterdag in een reactie.

De Ruyver erkent dat het heel belangrijk is dat Salah Abdeslam vrijdagnamiddag leven werd gevat. ‘Hij is de enige overblijver van de aanslagen in Parijs. Alleen al daardoor kan zijn arrestatie veel informatie opleveren. Dat verklaart ook waarom Frankrijk meteen om een snelle uitlevering heeft gevraagd’, zegt hij. ‘Daarnaast kan nu ook het netwerk in kaart worden gebracht waar hij de voorbije maanden een beroep op heeft gedaan. Bovendien zal hij ook informatie kunnen prijsgeven over IS (Islamitische Staat), al zal hij wellicht ook niet alles weten. Dat zijn dus drie informatiebronnen die kunnen worden aangeboord.’

Al is het zeer de vraag of Abdeslam de speurders werkelijk van veel bijkomende informatie zal voorzien. ‘Hij heeft de sleutel in handen, maar dat wil niet zeggen dat hij tot medewerking bereid is. Hij heeft daar eigenlijk geen voordeel bij. Zijn enige reden zou het zuiveren van zijn eigen geweten kunnen zijn, maar ik vrees dat we daar niet op hoeven te rekenen. Het zal dus moeilijk worden om hem mee te laten werken. Hij weet ook wel dat IS het niet zal waarderen als hij namen geeft. Zijn vrienden die hem al die maanden geholpen hebben, zal hij niet zomaar verraden.’

Tot slot toont deze arrestatie aan dat de Belgische diensten goed werk hebben geleverd, met de bescheiden middelen die ze hebben, stelt de criminoloog nog. ‘Het is dan ook niet nodig geringschattend te doen over het feit dat de speurders in Vorst geluk hebben gehad. Bij dergelijke zaken heb je soms geluk nodig. En geluk kan je ook forceren door de hardnekkigheid waarmee je je in een zaak vastbijt.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content