Wat met ‘joodse draad’ eroev bij overkapping Antwerpse ring?

Antwerpse joden © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Als de ring in Antwerpen overkapt wordt, heeft dat mogelijk ernstige gevolgen voor de joodse orthodoxe gemeenschap. De eroev, de metalen draad waarbinnen de gemeenschap zich tijdens de sabbat mag voortbewegen, dreigt in het gedrang te komen.

Op verschillende sociale media circuleerde de afgelopen dagen het bericht dat de joodse gemeenschap in Antwerpen gekant zou zijn tegen het idee van de overkapping van de Antwerpse ring, schrijft Gazet van Antwerpen. Een overdekte ring zou het behoud van de eroev (de metalen sabbatomheining) onmogelijk maken.

“De kans bestaat dat onze symbolische omheining onderbroken wordt”, sprak Pinchas Kornfeld, secretaris-generaal van de orthodoxe gemeenschap op Radio 1. “Maar ik ben een voorstander van een overkapping”, liet Kornfeld eerder ontvallen in Gazet van Antwerpen. “Door de vele voordelen kan ik niet tegen het project zijn.”

‘Gemeenschap ligt niet wakker van overkapping’

De eroev, palen waartussen een ijzeren draad werd gespannen, geeft aan waarbinnen de joodse gemeenschap zich mag verplaatsen op sabbat. Want op die dag is het namelijk verboden om te werken en lasten te dragen buiten het privédomein of de eroev. In de oude joodse geschriften valt de eroev samen met de stadsmuren. Maar aangezien die niet langer bestaan in Antwerpen werd in 1902 besloten om een ‘heilige draad’ te spannen waarbinnen de joden zich vrij kunnen bewegen. In Antwerpen valt de eroev grotendeels samen met de spoorlijn die tussen de Singel en de Ring loopt en langs de andere zijde van de stad met de kaaien.

Kornfeld gelooft in een goede samenwerking. “Ik ben ervan overtuigd dat de stad ons zal contacteren wanneer het zover is. Laten we vooral afwachten, de overkapping is nog lang niet goedgekeurd. Op dit moment ligt de joodse gemeenschap niet wakker van de overkapping. Dat zou te voorbarig zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content