Hoeveel verkeershinder de actie zal opleveren, is moeilijk in te schatten. Bij de organisatoren wordt benadrukt dat zowel de ochtend- als de avondspits zullen worden ontzien: de truckers vertrekken om 11 uur. Verkeersorganisatie Touring wijst er evenwel op dat bijna een derde van het verkeer vrijetijdsverkeer is dat ook buiten de spits rijdt.

De truckers verzamelen op vijf parkings langs de snelweg rond 10 uur, in Wetteren, Waarloos, Everberg, Perwez en Nijvel. Volgens organisator Frank Moreels gaat het telkens om een twintigtal vrachtwagens. Het vertrek is gepland om 11 uur, om tegen 12.15 uur op de Heizel in Brussel aan te komen. Op zowat vijftig kilometer van de hoofdstad verlagen de vrachtwagens hun snelheid tot 50 kilometer per uur. Ze roepen hun collega's ook op om tussen 11 en 12 uur lawaai te maken, bijvoorbeeld door te claxonneren.

"We blijven bewust uit de ochtendspits. De pendelaars zullen geen extra last ondervinden", zegt Moreels. Na de toespraken op de Heizel zouden de actievoerders ook gefaseerd vertrekken, dus zeker niet in colonne.

Wederzijds respect
Er kwamen ook heel wat inschrijvingen binnen van mensen die deelnemen met hun wagen of bestelwagen, aldus Moreels. "We hebben er nu al een 500-tal; misschien worden dat er last minute nog meer."

Met de actie willen loontrekkende truckers én de zelfstandigen de sociale dumping in de sector aanpakken. Bestaande wetgeving over bijvoorbeeld cabotage en detachering dienen te worden nageleefd, en de regelgeving moet worden aangescherpt, vindt men.

Mobiliteitsorganisatie Touring keurt in principe een actie die verkeershinder meebrengt af, maar roept wel op tot wederzijds respect, ook vanwege de automobilist. Touring hoopt dat de actievoerders geen onaangekondigde blokkades zullen opwerpen. De meeste verkeershinder verwacht Touring op de Brusselse ring. De omgeving van de Heizel wordt sowieso het best vermeden. (Belga/TE)

Hoeveel verkeershinder de actie zal opleveren, is moeilijk in te schatten. Bij de organisatoren wordt benadrukt dat zowel de ochtend- als de avondspits zullen worden ontzien: de truckers vertrekken om 11 uur. Verkeersorganisatie Touring wijst er evenwel op dat bijna een derde van het verkeer vrijetijdsverkeer is dat ook buiten de spits rijdt. De truckers verzamelen op vijf parkings langs de snelweg rond 10 uur, in Wetteren, Waarloos, Everberg, Perwez en Nijvel. Volgens organisator Frank Moreels gaat het telkens om een twintigtal vrachtwagens. Het vertrek is gepland om 11 uur, om tegen 12.15 uur op de Heizel in Brussel aan te komen. Op zowat vijftig kilometer van de hoofdstad verlagen de vrachtwagens hun snelheid tot 50 kilometer per uur. Ze roepen hun collega's ook op om tussen 11 en 12 uur lawaai te maken, bijvoorbeeld door te claxonneren. "We blijven bewust uit de ochtendspits. De pendelaars zullen geen extra last ondervinden", zegt Moreels. Na de toespraken op de Heizel zouden de actievoerders ook gefaseerd vertrekken, dus zeker niet in colonne. Wederzijds respect Er kwamen ook heel wat inschrijvingen binnen van mensen die deelnemen met hun wagen of bestelwagen, aldus Moreels. "We hebben er nu al een 500-tal; misschien worden dat er last minute nog meer." Met de actie willen loontrekkende truckers én de zelfstandigen de sociale dumping in de sector aanpakken. Bestaande wetgeving over bijvoorbeeld cabotage en detachering dienen te worden nageleefd, en de regelgeving moet worden aangescherpt, vindt men. Mobiliteitsorganisatie Touring keurt in principe een actie die verkeershinder meebrengt af, maar roept wel op tot wederzijds respect, ook vanwege de automobilist. Touring hoopt dat de actievoerders geen onaangekondigde blokkades zullen opwerpen. De meeste verkeershinder verwacht Touring op de Brusselse ring. De omgeving van de Heizel wordt sowieso het best vermeden. (Belga/TE)