'Participatiesamenleving' was het woord van het jaar in 2013, maar van veel mensen mag het nu al verdwijnen. Het is een van de tien kandidaten voor het lelijkste woord van het jaar, dat na oud en nieuw niet hoeft terug te komen.

Vanaf maandag kunnen mensen stemmen voor 'Weg met dat woord', op de site van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). De 'participatiesamenleving' vervangen door het synoniem 'doe-democratie' brengt geen zoden aan de dijk, want dat woord is zo mogelijk nog lelijker.

'Te Amerikaans'

Een van de andere kandidaten is het woord 'oudjes'. "Niemand gebruikt het tegen een oudere, alleen bij het praten over een oudere", aldus het INL.

'Oh my god' is volgens de inzenders "te Amerikaans". Ook 'yolo' ('you only live once'), duurzaam en 'selfie' zijn genomineerd.

De winnaar wordt op 15 december bekendgemaakt. Ook kan er nog tot 15 december gestemd worden voor het Woord van het Jaar.

Het INL verzamelt en beschrijft de Nederlandse taal- en woordenschat vanaf de 6e eeuw tot nu. (Belga/TE)

'Participatiesamenleving' was het woord van het jaar in 2013, maar van veel mensen mag het nu al verdwijnen. Het is een van de tien kandidaten voor het lelijkste woord van het jaar, dat na oud en nieuw niet hoeft terug te komen. Vanaf maandag kunnen mensen stemmen voor 'Weg met dat woord', op de site van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). De 'participatiesamenleving' vervangen door het synoniem 'doe-democratie' brengt geen zoden aan de dijk, want dat woord is zo mogelijk nog lelijker. Een van de andere kandidaten is het woord 'oudjes'. "Niemand gebruikt het tegen een oudere, alleen bij het praten over een oudere", aldus het INL. 'Oh my god' is volgens de inzenders "te Amerikaans". Ook 'yolo' ('you only live once'), duurzaam en 'selfie' zijn genomineerd. De winnaar wordt op 15 december bekendgemaakt. Ook kan er nog tot 15 december gestemd worden voor het Woord van het Jaar.Het INL verzamelt en beschrijft de Nederlandse taal- en woordenschat vanaf de 6e eeuw tot nu. (Belga/TE)