"Voor het eerst stelt de grootste Belgische partij zich Eurosceptisch op. Dat is ongezien en een belangrijk politiek feit", reageert Karel De Gucht (Open VLD) op de beslissing van N-VA om geen deel uit te maken van de liberale Europese fractie ALDE, maar wel van de Europese ECR-fractie. "N-VA speelde een politiek spelletje", aldus De Gucht tijdens De Zevende Dag.

Karel De Gucht was erg verrast door de beslissing van N-VA om toe te treden tot de Europese ECR-fractie. Maar wat hem het meest tegen de borst stuitte, was de manier waarop deze beslissing werd genomen. "N-VA speelde een vuil politiek spelletje. Je praat geen weken met een politieke fractie, om dan uiteindelijk toch met een ander in zee te gaan."

Hoewel verschillende liberale kopstukken in het verleden hard uithaalden naar de N-VA was het nationalistische karakter van de partij volgens De Gucht niet al te zeer het probleem. " N-VA had ons de indruk gegeven dat er tussen onze partijen op economisch vlak een heleboel raakvlakken zijn. Bovendien zit er al een nationalistische partij bij ALDE, namelijk de Spaanse partij uit Catalonië, en ook met hen werken we samen."

Nationalisme vormt bedreiging

Toch blijft de voormalige Commissaris voor Handel achter zijn uitspraak staan dat nationalisme een bedreiging vormt voor de maatschappij en voor een land. "Maar de vorming van een Europese fracties verloopt nu eenmaal anders dan op federaal niveau. Mensen van diverse pluimage dienen samen te werken. Kijk naar de EVP, ook daar zitten zeer uiteenlopende partijen. Zo zijn er toch erg grote verschillen tussen de partij van de Hongaarse Viktor Orban en het Europagezinde CD&V."

De Gucht waarschuwt dat de keuze van N-VA grote gevolgen heeft voor België en Vlaanderen. "De samenwerking met CD&V wordt bemoeilijkt op regionaal niveau. Want wat gaat een pro-Europese partij als CD&V aanvangen met een eurosceptisch N-VA, bijvoorbeeld tijdens de regeringsonderhandelingen", vraagt hij zich af.

"Voor het eerst stelt de grootste Belgische partij zich Eurosceptisch op. Dat is ongezien en een belangrijk politiek feit", reageert Karel De Gucht (Open VLD) op de beslissing van N-VA om geen deel uit te maken van de liberale Europese fractie ALDE, maar wel van de Europese ECR-fractie. "N-VA speelde een politiek spelletje", aldus De Gucht tijdens De Zevende Dag. Karel De Gucht was erg verrast door de beslissing van N-VA om toe te treden tot de Europese ECR-fractie. Maar wat hem het meest tegen de borst stuitte, was de manier waarop deze beslissing werd genomen. "N-VA speelde een vuil politiek spelletje. Je praat geen weken met een politieke fractie, om dan uiteindelijk toch met een ander in zee te gaan." Hoewel verschillende liberale kopstukken in het verleden hard uithaalden naar de N-VA was het nationalistische karakter van de partij volgens De Gucht niet al te zeer het probleem. " N-VA had ons de indruk gegeven dat er tussen onze partijen op economisch vlak een heleboel raakvlakken zijn. Bovendien zit er al een nationalistische partij bij ALDE, namelijk de Spaanse partij uit Catalonië, en ook met hen werken we samen." Toch blijft de voormalige Commissaris voor Handel achter zijn uitspraak staan dat nationalisme een bedreiging vormt voor de maatschappij en voor een land. "Maar de vorming van een Europese fracties verloopt nu eenmaal anders dan op federaal niveau. Mensen van diverse pluimage dienen samen te werken. Kijk naar de EVP, ook daar zitten zeer uiteenlopende partijen. Zo zijn er toch erg grote verschillen tussen de partij van de Hongaarse Viktor Orban en het Europagezinde CD&V." De Gucht waarschuwt dat de keuze van N-VA grote gevolgen heeft voor België en Vlaanderen. "De samenwerking met CD&V wordt bemoeilijkt op regionaal niveau. Want wat gaat een pro-Europese partij als CD&V aanvangen met een eurosceptisch N-VA, bijvoorbeeld tijdens de regeringsonderhandelingen", vraagt hij zich af.