Wankelt regering door VN-migratiepact? Michel ‘heeft vertrouwen in goede afloop’

Charles Michel en Jan Jambon © Belga Image

De vraag rijst steeds meer in welke mate de regering onder hoogspanning staat door het VN-migratiepact, met N-VA versus de andere partijen. Premier Charles Michel (MR) heeft vertrouwen in een goede afloop, zo zei hij na de ministerraad. Ook de vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters verwachten geen val van de regering.

Terwijl de andere partijen vinden dat ons land zich achter het pact moet scharen, blijft N-VA als enige binnen de regering met fundamentele vragen zitten. Het is afwachten of en hoe een elegante oplossing kan worden gevonden.

De premier herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij de komende dagen verder binnen de regering wil werken aan een oplossing. ‘Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Wij hebben altijd bewezen moeilijke beslissingen te kunnen nemen’ in moeilijke momenten, aldus de premier, die wel aangaf dat het om een ‘ingewikkelde situatie’ gaat.

Hij voegde er aan toe vertrouwen te hebben dat de regering in staat zal zijn een ‘goede keuze’ te maken, indien iedereen met ‘goede wil en gezond verstand’ aan tafel zit.

En gelooft vicepremier Jan Jambon (N-VA) in de goede afloop? Hij herhaalde bijna letterlijk de woorden van de premier. ‘Het zal niet evident zijn, maar we werken er hard op’, voegde Jambon er aan toe.

De Croo en Peeters

Voor aanvang van de ministerraad kregen de arriverende ministers, na het Kamerdebat donderdag, reeds de kwestie voor de voeten geworpen. Zal de regering vallen, luidde de vraag voor de camera’s.

‘Neen, dat denk ik niet. Ik heb Jan Jambon toch horen zeggen dat hij vindt dat er genoeg mensen met gezond verstand in de regering zitten om een oplossing te vinden. Dan denk ik wel dat we een oplossing gaan vinden’, zei Alexander De Croo. ‘Het is belangrijk dat de regering verder kan werken op dit thema en tot een akkoord kan komen. En dat we ons natuurlijk niet voor schut zetten voor de rest van Europa’, zei de liberaal nog.

Idem bij vicepremier Peeters, die niet denkt dat de regering zal vallen. ‘Wat mij betreft, ik heb nog heel wat werk op de plank: de jobdeal, we zitten met de brexitdiscussie, we moeten onze economie op peil houden … Nu de regering laten vallen zou een heel slecht signaal zijn, ik wil gewoon voortwerken.’

Vreest Peeters niet dat N-VA de regering wel wil laten vallen? ‘Dat moet je aan N-VA vragen. Maar als zij de regering laten vallen, is dat een grote verantwoordelijkheid’, luidde het. Peeters gaat er ook van uit dat ‘iedereen het hoofd koel houdt’.

Jobsdeal

In elk geval bleek de ministerraad vrijdag in staat belangrijke beslissingen te nemen. Zo passeerde zowat de volledige jobsdeal in eerste lezing de revue, op de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering na. Daarover worden vanaf volgende week voorstellen op tafel verwacht, waarna werkgroepen aan de slag kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content