‘Wanbeheer door politici bij Gemeentelijke Holding’

© Belga

‘Het bestuur van de Gemeentelijke Holding heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan wanbeheer.’ Dat zegt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera. De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding bestaat volledig uit politici.

‘Het ontbrak de leden van de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding aan gezond verstand. Ze staken hun kop in het zand, wilden de verliezen niet zien en ze leenden geld om aandelen te kopen. Een rechter moet dit onderzoeken en een verantwoordelijke aanduiden,’ zegt econoom Ivan Van de Cloot in Het Laatste Nieuws.

Burgemeesters
De 17 leden van de raad van bestuur van de Gemeentelijke holding zijn allemaal politici. Het zijn vooral burgemeesters en gemeenteraadsleden. De meeste onder hen zijn nationaal bekend omdat ze een carrière in de nationale politiek hadden of omdat ze vaak in het nieuws kwamen als burgemeester van een stad. Voor hun mandaat in de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding krijgen ze 28.750 euro bruto per jaar betaald. De voorzitter verdient 38.334 euro.

Maatjes
De kern van het probleem is volgens Van de Cloot dat zowel bij de Gemeentelijke Holding als bij Dexia de bestuurders allemaal politici zijn. ‘Maatjes onder elkaar. Ze dekken elkaar allemaal in en bij moeilijkheden wordt niemand aansprakelijk gesteld.’

Nog volgens Van de Cloot zat het al grondig fout toen de gemeenten aandelen kregen van het toenmalige Gemeentekrediet (de voorloper van Dexia) wanneer ze bij die bank geld leenden. Steden en gemeenten die toen het meest leenden, zijn vandaag nog de grootste aandeelhouders van Dexia.

Geld lenen om aandelen te kopen
‘Tijdens de bankencrisis liep het helemaal fout toen het bestuur van de Gemeentelijke Holding geld begon te lenen om aandelen te kopen van Dexia. Absurd en gevaarlijk. Dat zou geen enkele huisvader doen. Dexia werd voorgesteld als een gezonde bank. Dat klopte helemaal niet.’

Van de Cloot houdt een pleidooi om de relatie tussen de politiek en het bankwezen grondig te herdenken. (EE)

Jef Gabriëls stapt uit Gemeentelijke Holding

De Genkse oud-burgemeester Jef Gabriëls (CD&V) neemt ontgoocheld ontslag uit de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding. Dat schrijft De Standaard dinsdag. “Jarenlang deden wij, brave gemeenten, wat de federale overheid ons vroeg. In ruil krijgen we niets”, hekelt Gabriëls. “Ik laat niet meer met mij sollen.”

De voormalige Genkse burgemeester nam zijn besluit naar eigen zeggen “na de zoveelste hallucinante vergadering”. Hij benadrukt dat de gemeenten jarenlang deden wat de federale overheid vroeg: aandelen van de holding gebruiken om de Maastrichtnormen te halen, Dexia Belgisch helpen verankeren, vers geld inbrengen.

Dat de gemeenten ook nu weer “moeten springen”, doet voor Gabriëls de emmer overlopen. “Ik hou ermee op. Ik laat niet meer met mij sollen.” (Belga)

Gemeentelijke Holding: “We hebben kat in een zak gekocht” (Picqué)

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) geeft toe dat de gewesten destijds geen zicht hadden op de reële situatie van de Gemeentelijke Holding, toen ze een waarborg uitschreven en deelnamen aan de herkapitalisering van de holding. “Wetend wat we nu weten, zouden we het misschien wel gedaan hebben, maar zouden we bijvoorbeeld een fiftyfifty-solidariteit geëist hebben op de verliezen”, zegt hij in La Libre.

“We hebben de indruk dat we een kat in een zak gekocht hebben”, verduidelijkt Picqué. Hij erkent dat de partijen allemaal vertegenwoordigers hebben in de holding, maar benadrukt dat het om een wel erg uitzonderlijke situatie gaat. “Ik ga ervan uit dat ook het federale niveau niet op de hoogte was”, aldus Picqué.

In ogen van de socialist betalen we momenteel de prijs van “het ultraliberalisme”. “De ideologie van de competitiviteit heeft de overheden tot ‘casino-economie’ gebracht. Ze hebben daar ook aan verdiend. Maar wanneer publieke overheden geen controle meer hebben op een financieel apparaat en dit zich kan verliezen in bedenkelijke operaties, dan moeten ze zich terugtrekken”, oordeelt hij. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content