Magnette wees erop dat het Waals decreet over de wapenlicenties in 2012 strenger werd gemaakt.

De regeringsleider kondigde aan dat hij op 12 november en 10 december 2015 en begin januari van dit jaar de Groep export van conventionele wapens (COARM) - een Europees orgaan dat de voorstellen bekijkt die de Europese commissie naar de Raad van Ministers stuurt - om advies gevraagd heeft over de houding die Wallonië moet aannemen ten opzichte van Saoedi-Arabië in het licht van de evolutie van de situatie in het Midden-Oosten.

"Ik ben niet lichtzinnig bij het nemen van beslissingen. Bij elke verandering in de internationale situatie wordt advies gevraagd en wordt het dossier opnieuw onderzocht", zei Magnette. Hij haalde ook uit naar zijn Vlaamse collega Geert Bourgeois (N-VA), die verklaard had dat hij in zijn plaats de uitvoerlicenties naar Saoedi-Arabië zou opschorten.

Het Vlaamse decreet over de wapenuitvoervergunningen is minder streng dan het Waalse, en Vlaanderen neemt vaker toevlucht tot de techniek van "dubbel gebruik" bij de verkoop van spitstechnologie die voor militaire doeleinden gebruikt kan worden. Het totale bedrag ligt ook 7 tot 8 maal hoger dan in Wallonië, merkte de PS-politicus op. "Als ik Geert Bourgeois was, zou ik geen lessen geven aan buren die deugdzamer zijn dan ikzelf", besloot hij.

De Waalse minister-president benadrukte ook dat er geen plannen zijn voor de privatisering van FN Herstal, zoals L'Echo woensdag meldde. In 2014 was er interesse van mensen die door wapens gepassioneerd waren, maar sindsdien is niets meer van hen gehoord. "Er is dus geen aanbod vandaag", benadrukte Paul Magnette, die eraan toevoegde dat de de regering open staat voor elke investeerder "met een echt project". (Belga/NSK)

Magnette wees erop dat het Waals decreet over de wapenlicenties in 2012 strenger werd gemaakt.De regeringsleider kondigde aan dat hij op 12 november en 10 december 2015 en begin januari van dit jaar de Groep export van conventionele wapens (COARM) - een Europees orgaan dat de voorstellen bekijkt die de Europese commissie naar de Raad van Ministers stuurt - om advies gevraagd heeft over de houding die Wallonië moet aannemen ten opzichte van Saoedi-Arabië in het licht van de evolutie van de situatie in het Midden-Oosten."Ik ben niet lichtzinnig bij het nemen van beslissingen. Bij elke verandering in de internationale situatie wordt advies gevraagd en wordt het dossier opnieuw onderzocht", zei Magnette. Hij haalde ook uit naar zijn Vlaamse collega Geert Bourgeois (N-VA), die verklaard had dat hij in zijn plaats de uitvoerlicenties naar Saoedi-Arabië zou opschorten.Het Vlaamse decreet over de wapenuitvoervergunningen is minder streng dan het Waalse, en Vlaanderen neemt vaker toevlucht tot de techniek van "dubbel gebruik" bij de verkoop van spitstechnologie die voor militaire doeleinden gebruikt kan worden. Het totale bedrag ligt ook 7 tot 8 maal hoger dan in Wallonië, merkte de PS-politicus op. "Als ik Geert Bourgeois was, zou ik geen lessen geven aan buren die deugdzamer zijn dan ikzelf", besloot hij.De Waalse minister-president benadrukte ook dat er geen plannen zijn voor de privatisering van FN Herstal, zoals L'Echo woensdag meldde. In 2014 was er interesse van mensen die door wapens gepassioneerd waren, maar sindsdien is niets meer van hen gehoord. "Er is dus geen aanbod vandaag", benadrukte Paul Magnette, die eraan toevoegde dat de de regering open staat voor elke investeerder "met een echt project". (Belga/NSK)