De Waalse burgers leven niet op kosten van de Vlamingen. Dat was de boodschap van Waals minister-president Paul Magnette (PS) in het Waals Parlement tijdens een met cijfers gestoffeerde toespraak over de stand van zaken van Wallonië met veel aandacht voor de financiële transfers van het noorden naar het zuiden van het land. Voor Magnette gaat het om een "redelijke solidariteit".

De kwestie van de transfers dook recent op door de aankondiging van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat hij een wetenschappelijke studie over het onderwerp wil laten uitvoeren. De Waalse regeringsleider wees erop dat de institutionele transfers begrensd worden door de bijzondere financieringswet en dat ze vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd worden. De solidariteit tussen gewesten is niet groter in België dan in andere landen zoals Canada, Spanje of Zwitserland. "In tegendeel, het niveau van solidariteit is zelfs lager in België", onthulde Paul Magnette.

Vlamingen zijn rijker

De interpersoonlijke transfers in de sociale zekerheid - die volgens meerdere studies 6 à 7 miljard euro bedragen - zijn niet zozeer te wijten aan de Waalse overconsumptie (in de invaliditeit en de werkloosheid) maar wel aan de inkomsten, via de RSZ-bijdragen, die vooral komen van de Vlamingen komen "door het simpele feit dat ze rijker zijn".

Dat betekent volgens Paul Magnette dat Wallonië andermaal moet inzetten op jobcreatie. De regeringsleider vroeg zich niet te laten leiden door de vooroordelen en gemeenplaatsen over Wallonië. "De Walen leven niet op kosten van de Vlamingen; ze zijn geen junkies, en de toekomst zal dit enkel bevestigen", zei de minister-president, die verwees naar de vergrijzing van de bevolking, die zwaarder zal wegen op Vlaanderen.

Hij herhaalde zijn pleidooi voor een economisch patriottisme van de Waalse bedrijven en gezinnen, de diversificatie van de bedrijven en exporteurs om de economische heropleving te versnellen. (Belga/TE)

De Waalse burgers leven niet op kosten van de Vlamingen. Dat was de boodschap van Waals minister-president Paul Magnette (PS) in het Waals Parlement tijdens een met cijfers gestoffeerde toespraak over de stand van zaken van Wallonië met veel aandacht voor de financiële transfers van het noorden naar het zuiden van het land. Voor Magnette gaat het om een "redelijke solidariteit". De kwestie van de transfers dook recent op door de aankondiging van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat hij een wetenschappelijke studie over het onderwerp wil laten uitvoeren. De Waalse regeringsleider wees erop dat de institutionele transfers begrensd worden door de bijzondere financieringswet en dat ze vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd worden. De solidariteit tussen gewesten is niet groter in België dan in andere landen zoals Canada, Spanje of Zwitserland. "In tegendeel, het niveau van solidariteit is zelfs lager in België", onthulde Paul Magnette. De interpersoonlijke transfers in de sociale zekerheid - die volgens meerdere studies 6 à 7 miljard euro bedragen - zijn niet zozeer te wijten aan de Waalse overconsumptie (in de invaliditeit en de werkloosheid) maar wel aan de inkomsten, via de RSZ-bijdragen, die vooral komen van de Vlamingen komen "door het simpele feit dat ze rijker zijn". Dat betekent volgens Paul Magnette dat Wallonië andermaal moet inzetten op jobcreatie. De regeringsleider vroeg zich niet te laten leiden door de vooroordelen en gemeenplaatsen over Wallonië. "De Walen leven niet op kosten van de Vlamingen; ze zijn geen junkies, en de toekomst zal dit enkel bevestigen", zei de minister-president, die verwees naar de vergrijzing van de bevolking, die zwaarder zal wegen op Vlaanderen. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een economisch patriottisme van de Waalse bedrijven en gezinnen, de diversificatie van de bedrijven en exporteurs om de economische heropleving te versnellen. (Belga/TE)