Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg berichten over de toename. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt 2 tot 5 jaar.

De stijging na 2013 is voor een deel te verklaren door het optrekken van de inkomensgrens voor een sociale woning, waardoor meer mensen in aanmerking komen.

'Instroom armoede'

"Daarnaast zijn er de maatschappelijke evoluties, zoals de toename aan mensen die alleen wonen door echtscheidingen en de instroom aan armoede door de vluchtelingencrisis", zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). "De kans dat we de wachtlijst ooit helemaal kunnen wegwerken, is heel klein."

Volgens Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, is de voorbije jaren fors geïnvesteerd in de bouw van sociale woningen. "Dat moeten we blijven doen, want er is vooral een toename van kandidaten met zeer lage inkomens. De financiële crisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Het aantal alleenstaanden onder de sociale huurders explodeert. Meestal gaat het om mensen met een zeer zwak sociaaleconomisch profiel."

(Belga/RR)

Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg berichten over de toename. De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt 2 tot 5 jaar. De stijging na 2013 is voor een deel te verklaren door het optrekken van de inkomensgrens voor een sociale woning, waardoor meer mensen in aanmerking komen. "Daarnaast zijn er de maatschappelijke evoluties, zoals de toename aan mensen die alleen wonen door echtscheidingen en de instroom aan armoede door de vluchtelingencrisis", zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). "De kans dat we de wachtlijst ooit helemaal kunnen wegwerken, is heel klein." Volgens Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, is de voorbije jaren fors geïnvesteerd in de bouw van sociale woningen. "Dat moeten we blijven doen, want er is vooral een toename van kandidaten met zeer lage inkomens. De financiële crisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Het aantal alleenstaanden onder de sociale huurders explodeert. Meestal gaat het om mensen met een zeer zwak sociaaleconomisch profiel." (Belga/RR)