Waarom jongeren vaker melanomen hebben dan andere kankers

Melanomen blijken te kunnen ontstaan in jonge cellen, waardoor ze meer dan andere kankers jongeren treffen. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In principe is kanker vooral een probleem van oudere cellen, maar nu blijkt dat huidkanker al kan opduiken in piepjonge cellen.

In het gamma aan tumoren dat onze gezondheid bedreigt, blijkt huidkanker een uitzondering te zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat melanomen al kunnen opduiken in piepjonge cellen. In principe is kanker vooral een probleem van oudere cellen, omdat die zo veel fouten in hun DNA krijgen dat ze kunnen gaan woekeren. Een van de mechanismen die de natuur uitgedokterd heeft om dat te counteren, is oude cellen regelmatig vervangen door een nieuwe generatie.

Huidkanker komt meer voor bij meisjes dan jongens, omdat zij meer in de zon liggen.

Maar kankeronderzoekster Anabelle Decottignies van de UCL en haar collega’s melden in Cell Reports dat het principe niet opgaat voor melanomen, de dodelijkste vorm van huidkanker. Melanomen blijken te kunnen ontstaan in jonge cellen, waardoor ze meer dan andere kankers jongeren treffen.

Omdat de voornaamste trigger voor het uitlokken van huidkanker schadelijke zonnestralen zijn, komt de ziekte meer voor bij meisjes dan bij jongens. Meisjes liggen meer in de zon.

Laten we de vergelijking op geslacht eens onder de loep leggen. Een studie in Annals of Oncology kwam tot de conclusie dat het aantal sterfgevallen door kanker in Europa sneller daalt bij mannen dan bij vrouwen. De laatste vijf jaar is het aantal doden door kanker bij mannen met 8 procent afgenomen, bij vrouwen met slechts 4 procent. De belangrijkste reden daarvoor is dat vooral jonge vrouwen de neiging hebben om meer te roken dan vroeger, terwijl meer mannen stoppen met roken.

Ook pancreaskanker zou bij vrouwen in de lift zitten, mede door het roken maar ook door de epidemie van ziekelijk overgewicht in steeds grotere delen van Europa. Het aantal gevallen van borstkanker bij vrouwen neemt wel sterk af. Maar in het algemeen sterven er nog altijd meer mannen aan kanker dan vrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content