Waalse wapenleveringen aan Saudi-Arabië op recordniveau

© BELGA

Saudi-Arabië heeft 60 procent van de Waalse wapens gekocht die in 2015 werden verkocht. Dat blijkt uit het rapport van de subcommissie “wapens” van het Waals parlement over de exportvergunningen die vorig jaar werden goed- of afgekeurd. Wallonië heeft nooit meer wapens naar Riyad uitgevoerd.

Dat schrijft Le Soir.

Saudi-Arabië staat slechts in voor 34 van de 1.369 wapenleveringen aan 68 landen, maar deze contracten representeren wel een bedrag van in totaal 575,8 miljoen euro, of 60 procent van de totale Waalse omzet in de sector (955 miljoen euro). Het vorige record dateert van een jaar eerder, toen voor 396,9 miljoen euro werd verkocht aan Riyad.

De wapenexport naar Saudi-Arabië, dat een leidende rol speelt bij het conflict in Jemen, en door mensenrechtenorganisaties beschuldigd is van oorlogsmisdaden, bestond in 2015 uit vuurwapens (396 miljoen euro), kanonnen of mortieren (7,6 miljoen), munitie (105 miljoen), raketten (5,18 miljoen) en tanks, geblindeerde wagens en onderdelen van wapens (58 miljoen).

Volgens de krant werd geen enkele levering aan de Saudi’s geweigerd. Meer nog: in totaal werd maar één contract geweigerd. Dat ging om een levering ter waarde van 45.270 euro aan Kazakhstan.

Le Soir wijst er ook op dat Vlaanderen minder dan tien procent van de Belgische wapenexport voor zijn rekening nam.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content