Waalse wapenexport naar Saoedi-Arabië goed voor 46 miljoen euro in eerste kwartaal

Een militaire optocht in Saoedi-Arabië, 4 augustus 2019 © reuters

De reële wapenexport van Wallonië naar Saoedi-Arabië is in het eerste kwartaal van 2019 gestegen tot 45,970 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van een reeks ngo’s die druk willen uitoefenen op de Waalse overheid en haar op haar engagementen willen wijzen. Daarbij nemen ze met name de export naar landen die betrokken zijn in de oorlog in Jemen, onder de loep.

Uit het rapport van het Waalse wapenobservatorium, een groep ngo’s, blijkt voorts onder meer dat de wapenexport naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tijdens de eerste drie maanden van het jaar 2,289 miljoen euro bedroeg. De uitvoer van ’tanks en geblindeerde gevechtswagens, al dan niet gewapend, en hun onderdelen’ naar Canada liep in dezelfde periode op tot 179,748 miljoen euro.

Volgens de publieke gegevens die verzameld zijn in het rapport, met name door Amnesty International, kende België in 2018 exportlicenties naar Saoedi-Arabië toe voor in totaal 195,776 miljoen euro aan wapen(onderdelen), terwijl het voor dat jaar geen enkele licentie naar de VAE signaleert.

De reële export van het Waalse gewest naar beide landen bedroeg vorig jaar respectievelijk 182,407 miljoen euro en 14,907 miljoen euro, klinkt het. De export van militaire voertuigen naar Canada liep volgens het observatorium in 2018 op tot 428,391 miljoen euro.

Partner Content