Het 'engagement voor de Vlamingen' van eerste minister Elio Di Rupo na de sluiting van Ford Genk is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Waalse vakbond ABVV Luik.

De vakbondsmensen nemen het de premier onder meer kwalijk dat hij in een vijftal posts op Twitter zijn medeleven uit met de Vlaamse Ford arbeiders. Ze vragen zich ook af waarom Di Rupo nog geen gesprek heeft gehad met de top van Arcelor Mittal, maar intussen wel de Europese CEO van Ford ontvangen heeft.

Premier van iedereen

'Di Rupo moet de premier van iedereen zijn,' zegt Egidio Di Panfilo, algemeen secretaris van ABVV Luik in De Morgen. 'We zitten hier met een enorm probleem. De premier werkt liever voor de Vlamingen dan voor de Franstaligen. Dat vinden we echt spijtig.'

'De premier geeft minder aandacht aan onze problemen,' zet Di Panfilo. 'Voor Arcelor Mittal heeft hij gewoon een telefoongesprek met Lakshmi Mittal gevoerd. '

Onjuist en onbeschoft

Premier Di Rupo vindt de kritiek 'onjuist en onbeschoft'. 'Arbeiders verdelen wanneer de context zo moeilijk is, helpt ons totaal niet vooruit,' zegt woordvoerder Guillaume de Walque.

De Waalse MR-gedeputeerde Christine Defraigne hekelde eerder al dat Di Rupo wel bereid is om de directie van Ford te ontvangen, maar nog altijd geen ontmoeting gehad heeft met de directie van Arcelor Mittal.

Nadat Di Rupo van de Europese Ford topman Stephen Odell de mededeling kreeg dat Ford Genk dicht gaat, zei de premier dat wat hem betreft de sluiting niet definitief is, omdat de wet Renault nu in werking treedt.

Twitter

In het parlement deed Di Rupo een eerder algemene tussenkomst. Na een emotionele oproep aan zijn adres van de Limburgse volksvertegenwoordiger Meryame Kitir, die zelf bij Ford Genk werkt, zei de premier nogmaals dat de regering er alles aan zal doen om er op toe te zien dat de wet Renault wordt nageleefd.

Di Rupo betuigde via Twitter zijn medeleven met de werknemers van Ford Genk. 'We delen hun woede en verontwaardiging.' En ook: 'Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de werknemers van Ford Genk.' (EE)

Het 'engagement voor de Vlamingen' van eerste minister Elio Di Rupo na de sluiting van Ford Genk is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Waalse vakbond ABVV Luik. De vakbondsmensen nemen het de premier onder meer kwalijk dat hij in een vijftal posts op Twitter zijn medeleven uit met de Vlaamse Ford arbeiders. Ze vragen zich ook af waarom Di Rupo nog geen gesprek heeft gehad met de top van Arcelor Mittal, maar intussen wel de Europese CEO van Ford ontvangen heeft.Premier van iedereen 'Di Rupo moet de premier van iedereen zijn,' zegt Egidio Di Panfilo, algemeen secretaris van ABVV Luik in De Morgen. 'We zitten hier met een enorm probleem. De premier werkt liever voor de Vlamingen dan voor de Franstaligen. Dat vinden we echt spijtig.' 'De premier geeft minder aandacht aan onze problemen,' zet Di Panfilo. 'Voor Arcelor Mittal heeft hij gewoon een telefoongesprek met Lakshmi Mittal gevoerd. ' Onjuist en onbeschoft Premier Di Rupo vindt de kritiek 'onjuist en onbeschoft'. 'Arbeiders verdelen wanneer de context zo moeilijk is, helpt ons totaal niet vooruit,' zegt woordvoerder Guillaume de Walque. De Waalse MR-gedeputeerde Christine Defraigne hekelde eerder al dat Di Rupo wel bereid is om de directie van Ford te ontvangen, maar nog altijd geen ontmoeting gehad heeft met de directie van Arcelor Mittal. Nadat Di Rupo van de Europese Ford topman Stephen Odell de mededeling kreeg dat Ford Genk dicht gaat, zei de premier dat wat hem betreft de sluiting niet definitief is, omdat de wet Renault nu in werking treedt. Twitter In het parlement deed Di Rupo een eerder algemene tussenkomst. Na een emotionele oproep aan zijn adres van de Limburgse volksvertegenwoordiger Meryame Kitir, die zelf bij Ford Genk werkt, zei de premier nogmaals dat de regering er alles aan zal doen om er op toe te zien dat de wet Renault wordt nageleefd. Di Rupo betuigde via Twitter zijn medeleven met de werknemers van Ford Genk. 'We delen hun woede en verontwaardiging.' En ook: 'Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de werknemers van Ford Genk.' (EE)