De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Bernard Wesphael (55) met een maand verlengd. Het Waalse parlementslid wordt verdacht van de moord op zijn vrouw Véronique Pirotton. De verdediging gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

Wesphael en zijn vrouw verbleven vorige week in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo had het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. Wesphael was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Het Brugse parket hecht geen geloof aan die stelling en liet de Luikenaar aanhouden op verdenking van moord.

Parlementaire onschendbaarheid

De advocaten van Wesphael wierpen op dat hun cliënt parlementair onschendbaar is. Enkel een betrapping op heterdaad kan in dat geval tot een onmiddellijke aanhouding leiden.

"De gewelddadige dood is echter pas 27 uur na de feiten vastgesteld", zegt meester Steven Henderickx. "De raadkamer ziet er geen graten in omdat de politie al na tien minuten ter plaatse was. Op het moment van de aanhouding was er echter nog geen enkel element dat op geweld wees."

Na de pleidooien werd de verdediging plots opnieuw binnengeroepen om een conclusie over de autopsie in te kijken. "Dat stuk dateerde al van 2 november. Bovendien kon de doodsoorzaak nog niet vastgesteld worden", aldus meester Henderickx. Jean-Philippe Mayence, de Franstalige raadsman van de verdachte, kondigde aan beroep aan te tekenen tegen de verlengde aanhouding.

Toxicologisch rapport

"Misschien weten we dan over twee weken in Gent wel iets over het toxicologisch rapport of de autopsie." De advocaat hekelde ook het onderzoek en het woelige verloop van de zitting. "De grondwet moet nageleefd worden", verwees hij naar de parlementaire onschendbaarheid.

Door het beroep van de verdediging zal de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen twee weken over de zaak buigen. Ondertussen kondigde het parket aan dat er later mogelijk gecommuniceerd wordt over het toxicologisch onderzoek. (Belga/AVE)

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Bernard Wesphael (55) met een maand verlengd. Het Waalse parlementslid wordt verdacht van de moord op zijn vrouw Véronique Pirotton. De verdediging gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. Wesphael en zijn vrouw verbleven vorige week in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo had het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. Wesphael was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Het Brugse parket hecht geen geloof aan die stelling en liet de Luikenaar aanhouden op verdenking van moord. De advocaten van Wesphael wierpen op dat hun cliënt parlementair onschendbaar is. Enkel een betrapping op heterdaad kan in dat geval tot een onmiddellijke aanhouding leiden. "De gewelddadige dood is echter pas 27 uur na de feiten vastgesteld", zegt meester Steven Henderickx. "De raadkamer ziet er geen graten in omdat de politie al na tien minuten ter plaatse was. Op het moment van de aanhouding was er echter nog geen enkel element dat op geweld wees." Na de pleidooien werd de verdediging plots opnieuw binnengeroepen om een conclusie over de autopsie in te kijken. "Dat stuk dateerde al van 2 november. Bovendien kon de doodsoorzaak nog niet vastgesteld worden", aldus meester Henderickx. Jean-Philippe Mayence, de Franstalige raadsman van de verdachte, kondigde aan beroep aan te tekenen tegen de verlengde aanhouding. "Misschien weten we dan over twee weken in Gent wel iets over het toxicologisch rapport of de autopsie." De advocaat hekelde ook het onderzoek en het woelige verloop van de zitting. "De grondwet moet nageleefd worden", verwees hij naar de parlementaire onschendbaarheid. Door het beroep van de verdediging zal de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen twee weken over de zaak buigen. Ondertussen kondigde het parket aan dat er later mogelijk gecommuniceerd wordt over het toxicologisch onderzoek. (Belga/AVE)