De relaties met de Saoedi's kwamen dit weekend weer hoog op de agenda, na een pleidooi van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo voor een wapenembargo. Volgens de minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat meer dan zestig procent van de Waalse wapenexport richting Saoedi-Arabië.

In de nasleep van De Croos oproep leggen Groen en Ecolo een resolutie opnieuw op tafel. Concreet pleiten de groenen in die resolutie onder meer voor het opschorten van 'alle handelsrelaties met en investeringen in Saoedi-Arabië' in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen van en naar het koninkrijk, het schrappen van economische handelsmissies naar de Golfstaat en het beëindigen van alle leveringen van 'wapens, munitie en technologie' aan de Saoedi's.

De deelstaatparlementen werden intussen om advies over de resolutie gevraagd, omdat zij - bijvoorbeeld als het gaat om de wapenleveringen - minstens deels bevoegd zijn.

Het Waals Parlement is echter niet van plan zich over de kwestie uit te spreken. In een brief aan de Kamer die Belga kon inkijken, wijst parlementsvoorzitter André Antoine ter verantwoording op het Kamerreglement. Dat voorziet immers dat commissies in de Kamer advies kunnen inwinnen ter voorbereiding van 'wetgevend werk'. Vragen om advies over een voorstel van resolutie zijn dan ook onontvankelijk, aldus Antoine.

De commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement organiseert dinsdag een gedachtewisseling over de vraag om advies. De Vlaamse regering voelde zich zondag wel niet aangesproken door de oproep van De Croo. 'Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië', zei het kabinet van minister-president Geert Bourgeois aan Belga. Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois 'tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak'.

De relaties met de Saoedi's kwamen dit weekend weer hoog op de agenda, na een pleidooi van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo voor een wapenembargo. Volgens de minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat meer dan zestig procent van de Waalse wapenexport richting Saoedi-Arabië. In de nasleep van De Croos oproep leggen Groen en Ecolo een resolutie opnieuw op tafel. Concreet pleiten de groenen in die resolutie onder meer voor het opschorten van 'alle handelsrelaties met en investeringen in Saoedi-Arabië' in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen van en naar het koninkrijk, het schrappen van economische handelsmissies naar de Golfstaat en het beëindigen van alle leveringen van 'wapens, munitie en technologie' aan de Saoedi's.De deelstaatparlementen werden intussen om advies over de resolutie gevraagd, omdat zij - bijvoorbeeld als het gaat om de wapenleveringen - minstens deels bevoegd zijn. Het Waals Parlement is echter niet van plan zich over de kwestie uit te spreken. In een brief aan de Kamer die Belga kon inkijken, wijst parlementsvoorzitter André Antoine ter verantwoording op het Kamerreglement. Dat voorziet immers dat commissies in de Kamer advies kunnen inwinnen ter voorbereiding van 'wetgevend werk'. Vragen om advies over een voorstel van resolutie zijn dan ook onontvankelijk, aldus Antoine.De commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement organiseert dinsdag een gedachtewisseling over de vraag om advies. De Vlaamse regering voelde zich zondag wel niet aangesproken door de oproep van De Croo. 'Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië', zei het kabinet van minister-president Geert Bourgeois aan Belga. Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois 'tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak'.