Waal is niet luier dan Vlaming (studie)

© Belga

Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie die het Centrum Toegepaste Linguïstiek van de Universiteit Hasselt uitvoerde.

In tegenstelling tot wat het cliché stelt, zijn Walen niet luier dan Vlamingen. Ze zijn betrouwbare zakelijke partners en veel formeler dan aan deze kant van de taalgrens. Dat alles blijkt uit een wetenschappelijke studie die het Centrum Toegepaste Linguïstiek van de Universiteit Hasselt uitvoerde.

Steekproef Limburg en Luik

Op basis van een representatieve steekproef ging het team van de UHasselt, onder leiding van professor Martine Verjans, aan beide zijden van de taalgrens (in Limburg en Luik) op zoek naar verschillen en gelijkenissen. Van de 11 cultuurkenmerken die onder de loep werden genomen, bleken er 4 een significant verschil op te leveren. “Eén kenmerk springt eruit, en dat is dat Luikenaars veel formeler zijn dan Limburgers”, aldus prof. dr. Martine Verjans.

Parallel gedrag

“Voor het overige loopt het gedrag van de Vlamingen en Walen grotendeels parallel. Zo kunnen we het cliché ontkrachten dat Walen luier zouden zijn. Volgens onze bevindingen zijn beide subregio’s niet vies van werk en leven ze beiden eerder om te werken dan omgekeerd.”

Het onderzoeksteam stelde vast dat de Vlamingen resultaatgericht zijn, maar dat ook de Franssprekenden niet houden van rond de pot draaien of uitstelgedrag. “Over het algemeen houden de Walen zich aan afspraken, leven ze contracten na, en zijn ze betrouwbare zakelijke partners” ontdekte Martine Verjans.

En hoewel men in Limburg dus duidelijk minder formeel is, heeft men daar graag alle afspraken ‘op papier’. “Dit geeft hun een veilig gevoel in onzekere tijden en situaties’ aldus de wetenschappers. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content