De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt de nakende rechtszaak die een journalist heeft aangespannen tegen minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR). Reden is dat Marghem halsstarrig blijft weigeren inzage te geven in het akkoord tussen Electrabel en de regering over Tihange 1.

'Vertrouwelijk'

In december kreeg minister Marghem de vraag van de journalist om een kopie vrij te geven van de afspraken die de vorige regering maakte met uitbater Electrabel over de levensduurverlenging van kerncentrale Tihange 1. De informatie, waar zelfs het parlement maar beperkte toegang toe kreeg, is mogelijk relevant voor de lopende discussie over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en kernenergie in het algemeen.

Minister Marghem noemde het document steeds vertrouwelijk, maar weigert dat in concreto te motiveren. De journalist stapte daarop naar de federale Beroepscommissie, die de openbaarmaking kan bevelen of uitvoeren.

Commissie ontvangt document niet

Die procedure bracht voorlopig geen duidelijkheid, omdat de commissie - om te oordelen of Marghem niet te ver gaat - het document zelf al maandenlang niet krijgt van de minister. Wat nu volgt is een kort geding voor de rechtbank van Brussel.

"Een kort geding omdat wij vinden dat er sprake is van hoogdringendheid", zegt Pol Deltour van de VVJ. "Wij steunen de betrokken journalist voluit", voegt die daaraan toe. "Dit is een flagrante ontkenning van de wet op openbaarheid van bestuur."

"In een tweede fase gaat de zaak naar de Raad van State omdat wij een principiële uitspraak willen over de openbaarheid van documenten. Bovendien gaan wij als beroepsvereniging bekijken of we partij kunnen zijn in het geding." (Belga/WB)

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt de nakende rechtszaak die een journalist heeft aangespannen tegen minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR). Reden is dat Marghem halsstarrig blijft weigeren inzage te geven in het akkoord tussen Electrabel en de regering over Tihange 1. In december kreeg minister Marghem de vraag van de journalist om een kopie vrij te geven van de afspraken die de vorige regering maakte met uitbater Electrabel over de levensduurverlenging van kerncentrale Tihange 1. De informatie, waar zelfs het parlement maar beperkte toegang toe kreeg, is mogelijk relevant voor de lopende discussie over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en kernenergie in het algemeen. Minister Marghem noemde het document steeds vertrouwelijk, maar weigert dat in concreto te motiveren. De journalist stapte daarop naar de federale Beroepscommissie, die de openbaarmaking kan bevelen of uitvoeren. Die procedure bracht voorlopig geen duidelijkheid, omdat de commissie - om te oordelen of Marghem niet te ver gaat - het document zelf al maandenlang niet krijgt van de minister. Wat nu volgt is een kort geding voor de rechtbank van Brussel. "Een kort geding omdat wij vinden dat er sprake is van hoogdringendheid", zegt Pol Deltour van de VVJ. "Wij steunen de betrokken journalist voluit", voegt die daaraan toe. "Dit is een flagrante ontkenning van de wet op openbaarheid van bestuur." "In een tweede fase gaat de zaak naar de Raad van State omdat wij een principiële uitspraak willen over de openbaarheid van documenten. Bovendien gaan wij als beroepsvereniging bekijken of we partij kunnen zijn in het geding." (Belga/WB)