Dat wordt bevestigd bij Brussels burgemeester Yvan Mayeur.

Heel het programma dat dinsdag nog door de stad werd aangekondigd, valt weg. Het gaat dan om het vuurwerk op het de Brouckèreplein, maar ook om de activiteiten langs de Anspachlaan donderdagavond en de dj en lichtshow die voorzien was voor na het vuurwerk.

De beslissing werd genomen op basis van het laatste rapport van het OCAD, een rechtstreeks onderhoud dat Mayeur had met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de uitkomst van de vergadering van het Crisiscentrum woensdagavond.

"Volgens het Crisiscentrum was er een groot risico voor dit evenement", aldus Mayeur. "Die dreiging was gericht op de mensenmassa." De Brusselse burgemeeser herinnert eraan dat bij de overgang naar 2015 ruim 100.000 mensen het vuurwerk bijwoonden. "De politie zal alleszins ruim ontplooid worden donderdagavond, en alle andere activiteiten gaan door", aldus nog de burgemeester, die eraan toevoegt dat het een "moeilijke" beslissing was.

"Dit wil zeker niet zeggen dat alles gesloten is. In restaurants, cafés en op privé-avonden mag nog altijd gevierd worden."

Het is niet de eerste keer dat het vuurwerk afgelast wordt. Dat gebeurde ook al in 2004, uit solidariteit met de slachtoffers van de tsunami, en in 2007. Die laatste keer had de afgelasting ook te maken met de terreurdreiging.

Op 21 december van dat jaar werden veertien personen opgepakt die verdacht werden van de vrijlating van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi voor te bereiden. (Belga/JH)

Dat wordt bevestigd bij Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Heel het programma dat dinsdag nog door de stad werd aangekondigd, valt weg. Het gaat dan om het vuurwerk op het de Brouckèreplein, maar ook om de activiteiten langs de Anspachlaan donderdagavond en de dj en lichtshow die voorzien was voor na het vuurwerk. De beslissing werd genomen op basis van het laatste rapport van het OCAD, een rechtstreeks onderhoud dat Mayeur had met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de uitkomst van de vergadering van het Crisiscentrum woensdagavond. "Volgens het Crisiscentrum was er een groot risico voor dit evenement", aldus Mayeur. "Die dreiging was gericht op de mensenmassa." De Brusselse burgemeeser herinnert eraan dat bij de overgang naar 2015 ruim 100.000 mensen het vuurwerk bijwoonden. "De politie zal alleszins ruim ontplooid worden donderdagavond, en alle andere activiteiten gaan door", aldus nog de burgemeester, die eraan toevoegt dat het een "moeilijke" beslissing was. "Dit wil zeker niet zeggen dat alles gesloten is. In restaurants, cafés en op privé-avonden mag nog altijd gevierd worden." Het is niet de eerste keer dat het vuurwerk afgelast wordt. Dat gebeurde ook al in 2004, uit solidariteit met de slachtoffers van de tsunami, en in 2007. Die laatste keer had de afgelasting ook te maken met de terreurdreiging. Op 21 december van dat jaar werden veertien personen opgepakt die verdacht werden van de vrijlating van de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi voor te bereiden. (Belga/JH)