Vuile lucht maakt kind minder aandachtig

© Reuters

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school. Dat blijkt uit een nieuwe Belgische studie waarover De Morgen bericht.

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school. Dat blijkt uit een nieuwe Belgische studie waarover De Morgen vrijdag bericht. “Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken”, waarschuwen de onderzoekers.

De onderzoekers gingen verscheidene keren langs in drie Vlaamse basisscholen: in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Ze stelden er vast dat de kinderen minder presteerden op dagen dat de lucht sterk verontreinigd was. Wanneer de vervuiling daalde, stegen hun punten weer.

Maar niet bij de leerlingen die thuis in slechte lucht bleken te leven: bij hen was het negatieve effect chronisch. “De verschillen zijn subtiel maar significant. Het effect van de luchtvervuiling is bijna even doorslaggevend als het opleidingsniveau van de ouders”, zegt professor Epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt). “Zelfs al gaat het om gemiddeldes, toch kunnen we niet ontkennen dat de luchtkwaliteit cognitieve gevolgen heeft. Aangezien Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend iets aan doen. We voerden de studie dan nog uit in scholen waar er relatief weinig verontreiniging was. In een drukke stad zal het effect dus nog groter zijn.”

SP.A: ‘Beleid veroorzaakt vicieuze cirkel’

Joris Vandenbroucke, fractieleider van SP.A in het Vlaams parlement wijst in een reactie op de verantwoordelijkheid van de Vlaamse en federale overheid. ‘Vlak voor de kerstvakantie besliste de Vlaamse regering om een bouwvergunning af te leveren voor Uplace, een megacomplex langs de drukste verkeersader van ons land dat nog meer files en luchtvervuiling zal veroorzaken. Halfweg de legislatuur is er nog steeds geen investeringsplan voor het spoor omdat de federale regering besliste om 3 miljard te besparen bij de NMBS en Infrabel. Terwijl de ene regering projecten goedkeurt die nog méér autoverkeer aantrekken, zet de andere regering de bijl in investeringen die moeten zorgen voor alternatieven voor de auto. Dit beleid brengt ons in een vicieuze cirkel van steeds meer files en steeds meer luchtvervuiling. Het is onverantwoord hoe men zo de gezondheid van onze kinderen op het spel zet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content