Groen en Ecolo hebben 20 voorstellen om een solidaire en ecologische omslag te realiseren die de ruggengraat moeten vormen voor een nieuwe regeerverklaring. Dat kondigde voorzitters Meyrem Almaci en Jean-Marc Nollet op hun gezamenlijke nieuwjaarsreceptie in Vorst. "We gaan naar de klimaatverkiezing in mei", klinkt het.

Het partijcongres van sp.a Antwerpen heeft na een urenlange vergadering het ontwerp-bestuursakkoord van N-VA, sp.a en Open Vld goedgekeurd, ondanks flink wat interne tegenwind. Een opluchting voor lijsttrekker Jinnih Beels: "Ik begrijp de mensen hun kwaadheid, ik was zelf ook zo", reageert ze emotioneel aan VTM NIEUWS. "Maar op een bepaald moment moet je de handschoen die wordt aangereikt nemen of niet nemen. Wij hebben ze opgenomen en ik ben overtuigd dat wij het verschil kunnen maken voor heel wat mensen in Antwerpen."

In Antwerpen hebben de gewezen rivalen Bart De Wever (N-VA) en Tom Meeuws (sp.a) mekaar een gelukkig nieuwjaar gewenst. Dat gebeurde voor de televisiecamera's op de nieuwjaarbarbecue die het stadsbestuur op de Scheldekaaien hield. De openlijke verzoening verliep nog wat stug en beide coalitiepartners bekenden dat de samenwerking niet meteen gemakkelijk wordt. "Het zal wat stof en hinder met zich meebrengen", voorspelde Meeuws. "De eerste maanden zullen de moeilijkste zijn", aldus De Wever, "want er komen verkiezingen aan en dat is zelden een tijd van naar mekaar toekomen.

Minister Maggie De Block (Open Vld), die de bevoegdheden Asiel en Migratie overneemt van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), reageert scherp op haar voorganger. "Ik tref vandaag een departement in crisis en in chaos aan", zegt ze zondag. De Block wil de draad weer oppikken van een streng maar rechtvaardig migratiebeleid dat ze zelf voorstond in de regering-Di Rupo. Francken zelf reageert misnoegd.

Een regering die de steun nodig heeft van de oppositie of van de N-VA, kan dat werken? "Dat zullen we de komende periode zien", zegt Wouter Beke (CD&V;) in VTM NIEUWS. Hij zegt bovendien ook dat iedereen zal moeten meewerken om de lopende dossiers nog in goede banen te leiden. "Ik hoop vooral op een 'coalition of the willing'. Dit is geen moment van victorie, wel van verantwoordelijkheidszin", klinkt het.

Charles Michel is zonet aangekomen bij koning Filip om het ontslag in te dienen van de N-VA-ministers. Hij zal er ook verslag uitbrengen van de politieke toestand en zal de vorst de vernieuwde samenstelling van zijn regering voorstellen.

"Onze houding zal heel duidelijk zijn, niet depanneren en ook niet blokkeren, maar wel engageren", zegt Kristof Calvo in naam van Groen over de minderheidsregering die gevormd wordt nadat N-VA uit de regering-Michel I is gestapt.