VS vragen Belgische defensie om schepen in straat van Hormuz

Fregat Louise-Marie wordt ingezet in strijd tegen mensen- en wapenhandel. (Archiefbeeld)

De Verenigde Staten hebben de Belgische defensie gevraagd om deel te nemen aan een maritieme veiligheidsmissie in de Straat van Hormuz, bij Iran.

Dat schrijft De Morgen, en N-VA-Kamerlid en voorzitter van de commissie Defensie Peter Buysrogge bevestigt het nieuws. Volgens Buysrogge is het aan het parlement om in overleg met Defensieminister Didier Reynders (MR) een beslissing te nemen, nadat het leger de vraag heeft bestudeerd.

De Verenigde Staten willen een internationale coalitie op poten zetten om de vrijheid van scheepvaart in de Golfregio te garanderen. Zowat een derde van de ruwe olie die over zee vervoerd wordt, passeert door het gebied. Maar de laatste weken is de regio – en dan vooral de strategisch belangrijke Straat van Hormuz – het toneel van internationale spanningen met de VS, Iran en Groot-Brittannië in een hoofdrol.

De Amerikanen hebben ook België gevraagd om schepen naar de Straat van Hormuz te sturen, bericht De Morgen dinsdag. Peter Buysrogge, Kamerlid en voorzitter van de commissie Defensie in het parlement, bevestigt dat aan Belga. Minister van Defensie Didier Reynders (MR) heeft hem dat laten weten, klinkt het. ‘De vraag is via diplomatieke weg gesteld op 19 juli. De laatste zitting van de Commissie Defensie dateert van 20 juli, maar ik ga ervan uit dat de minister daar toen nog geen weet van had.’

Volgens Buysrogge is een regering in lopende zaken niet bevoegd om dergelijke beslissingen te nemen, en moet het parlement al dan niet goedkeuren. ‘De defensiestaf onderzoekt momenteel of het militair-technisch mogelijk is, daarna moet het parlement in overleg met de minister eventueel beslissen of het politiek opportuun is’, zegt het N-VA-Kamerlid.

Volgens Buysrogge komt de kwestie ’tot nader order’ na het parlementair reces op de eerstkomende zitting van de commissie, in september, aan bod. De Belgische marine telt twee fregatten: de Leopold I en de Louse-Marie. Eerder kreeg België van de VS ook al de vraag om grondtroepen te sturen naar het noordoosten van Syrië. De Amerikanen willen hun toepen daar terugtrekken, maar dan moeten Europese militairen de wacht wel overnemen.

VS willen coalitie om vrijheid van scheepvaart in Golfregio te garanderen

De Verenigde Staten willen een internationale coalitie vormen om de vrijheid van scheepvaart te bewaren in de Golfregio. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse militair dinsdag gezegd. De verklaringen over de militaire ‘coalition of the willing’ komen er niet toevallig op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran weer oplopen.

De scheepvaart in de Golfregio is van groot strategisch belang omdat zowat een derde van de ruwe die over zee vervoerd wordt door het gebied passeert. Maar de voorbije weken hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden, die de spanningen tussen Washington en Teheran hebben doen oplopen.

De VS hebben Iran beschuldigd van aanvallen op tankschepen en van het neerhalen van een Amerikaanse drone. Daarnaast zorgt ook de oorlog in Jemen voor onrust. ‘We contacteren momenteel enkele landen om te bekijken of we een coalitie kunnen samenstellen die de vrijheid van scheepvaart garandeert in de Straat van Hormuz (tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, nvdr.) en de zeestraat Bab el-Mandeb (tussen Jemen en Djibouti, nvdr.)’, zo verklaarde generaal Joseph Dunford, stafchef van het Amerikaanse leger, in een video die verspreid werd door het nieuwsagentschap Reuters. ‘Ik denk dat we in de loop van de komende twee tot drie weken wellicht kunnen vaststellen welke landen de politieke bereidheid hebben om dit initiatief te steunen’, klinkt het nog.

Vervolgens zouden de VS rechtstreeks met de betrokken strijdkrachten samenwerken om na te gaan op welke manier ze kunnen bijdragen aan de samenwerking. De VS willen volgens het plan commandoschepen voorzien en instaan voor het toezicht. De bondgenoten zouden in het water patrouilleren en de handelsschepen escorteren. Hoe groot de missie wordt, zal afhankelijk zijn van het aantal deelnemende landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content