VRT-journalisten krijgen in de toekomst geen toestemming meer voor onderzoeksjournalistieke projecten in opdracht van een derde partij. Dat schrijft Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, in een mededeling op deredactie.be.

De keizer van Oostende

Aanleiding is het boek "De keizer van Oostende" van VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. In het boek beschuldigen ze minister van Economie Johan Vande Lanotte van belangenvermenging in dossiers rond de stad Oostende.

Na de ophef over de zaak, besliste de VRT de twee voorlopig geen externe reportageopdrachten meer te geven. "Het gaat om een tijdelijke en beschermende maatregel, geen schorsing of op non-actief plaatsen", benadrukt Rademakers, die graag een aantal zaken wil verduidelijken en chronologisch plaatsen.

Vragen over de inhoud

Zo moet onder meer blijken dat beide auteurs verschillende keren te horen gekregen hebben dat VRT Nieuws het boek niet steunt en dat de hoofdredactie zich bij vragen over de inhoud officieel en publiekelijk zal distantiëren en inhoudelijke vragen zal doorverwijzen naar de auteurs.

Rademakers ontkent ook formeel dat politieke inmenging mee aan de basis heeft gelegen bij de beslissing rond de twee journalisten en de externe communicatie. De hoofdredacteur ontving naar eigen zeggen de afgelopen dagen bijkomende elementen waaruit blijkt dat de twee journalisten niet in lijn met de deontologische code van VRT Nieuws hebben gehandeld en de strikte scheiding tussen VRT- en persoonlijke activiteiten niet ten volle hebben gerespecteerd.

VRT-identiteit

"Bij het vergaren van informatie voor hun boek hebben ze gebruikgemaakt van de naam van VRT Nieuws en hun VRT-identiteit", luidt het.

"Als algemeen hoofdredacteur trek ik alvast de volgende conclusie uit deze zaak. Het is voor mij duidelijk dat diepgravende

onderzoeksjournalistiek van VRT-journalisten het best gedijt binnen de schoot van de VRT-nieuwsdienst", zo stelt Rademakers. "Alleen dan zijn in alle fasen van het onderzoeksproces de juiste checks-and-balances en omkadering beschikbaar om een project als dit tot een goed einde te brengen". (Belga)

VRT-journalisten krijgen in de toekomst geen toestemming meer voor onderzoeksjournalistieke projecten in opdracht van een derde partij. Dat schrijft Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, in een mededeling op deredactie.be. De keizer van Oostende Aanleiding is het boek "De keizer van Oostende" van VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. In het boek beschuldigen ze minister van Economie Johan Vande Lanotte van belangenvermenging in dossiers rond de stad Oostende. Na de ophef over de zaak, besliste de VRT de twee voorlopig geen externe reportageopdrachten meer te geven. "Het gaat om een tijdelijke en beschermende maatregel, geen schorsing of op non-actief plaatsen", benadrukt Rademakers, die graag een aantal zaken wil verduidelijken en chronologisch plaatsen. Vragen over de inhoud Zo moet onder meer blijken dat beide auteurs verschillende keren te horen gekregen hebben dat VRT Nieuws het boek niet steunt en dat de hoofdredactie zich bij vragen over de inhoud officieel en publiekelijk zal distantiëren en inhoudelijke vragen zal doorverwijzen naar de auteurs. Rademakers ontkent ook formeel dat politieke inmenging mee aan de basis heeft gelegen bij de beslissing rond de twee journalisten en de externe communicatie. De hoofdredacteur ontving naar eigen zeggen de afgelopen dagen bijkomende elementen waaruit blijkt dat de twee journalisten niet in lijn met de deontologische code van VRT Nieuws hebben gehandeld en de strikte scheiding tussen VRT- en persoonlijke activiteiten niet ten volle hebben gerespecteerd. VRT-identiteit "Bij het vergaren van informatie voor hun boek hebben ze gebruikgemaakt van de naam van VRT Nieuws en hun VRT-identiteit", luidt het. "Als algemeen hoofdredacteur trek ik alvast de volgende conclusie uit deze zaak. Het is voor mij duidelijk dat diepgravende onderzoeksjournalistiek van VRT-journalisten het best gedijt binnen de schoot van de VRT-nieuwsdienst", zo stelt Rademakers. "Alleen dan zijn in alle fasen van het onderzoeksproces de juiste checks-and-balances en omkadering beschikbaar om een project als dit tot een goed einde te brengen". (Belga)