De VRT heeft duidelijk uitgetekend hoeveel vrouwen en allochtonen er op korte termijn op het scherm van Eén, Canvas en Ketnet te zien moeten zijn, zo meldt De Standaard.

Het is de eerste keer dat de VRT dat op deze manier doet. Om Eén een vrouwelijker gezicht te geven, moet 40 procent van de gasten of presentatoren van de talkshows (De Laatste Show en De Zevende Dag) vrouw zijn en 12 procent gekleurd. Zusterzender Canvas moet zelfs tot 20 procent "gekleurde gezichten" op het scherm krijgen.

De quota kwamen tot stand na een steekproef die de studiedienst van de VRT in 2009 liet uitvoeren. "Dat was voor de VRT de wake-upcall", zegt Wouter Quartier, hoofd van de studiedienst van de VRT.

Uit die telling blijkt dat op Eén slechts 8,8 procent van de mensen op het scherm allochtoon is. In 2007 was dat nog 14,3 procent. Canvas doet beter: 19,40 procent in 2009 tegenover 5,4 procent in 2007. De man-vrouwverhouding was in 2009 60/40. Canvas doet het beduidend slechter met 73 procent mannen en 27 procent vrouwen.

"De manier waarop we die streefcijfers willen bereiken, is voorlopig nog een work in progress", zegt Quartier.

De VRT heeft duidelijk uitgetekend hoeveel vrouwen en allochtonen er op korte termijn op het scherm van Eén, Canvas en Ketnet te zien moeten zijn, zo meldt De Standaard. Het is de eerste keer dat de VRT dat op deze manier doet. Om Eén een vrouwelijker gezicht te geven, moet 40 procent van de gasten of presentatoren van de talkshows (De Laatste Show en De Zevende Dag) vrouw zijn en 12 procent gekleurd. Zusterzender Canvas moet zelfs tot 20 procent "gekleurde gezichten" op het scherm krijgen. De quota kwamen tot stand na een steekproef die de studiedienst van de VRT in 2009 liet uitvoeren. "Dat was voor de VRT de wake-upcall", zegt Wouter Quartier, hoofd van de studiedienst van de VRT. Uit die telling blijkt dat op Eén slechts 8,8 procent van de mensen op het scherm allochtoon is. In 2007 was dat nog 14,3 procent. Canvas doet beter: 19,40 procent in 2009 tegenover 5,4 procent in 2007. De man-vrouwverhouding was in 2009 60/40. Canvas doet het beduidend slechter met 73 procent mannen en 27 procent vrouwen. "De manier waarop we die streefcijfers willen bereiken, is voorlopig nog een work in progress", zegt Quartier.