VRT-presentatrice Manuela Van Werde (N-VA) pleit tegen verkettering van Vlaams-nationalisten

Manuele Van Werde © BELGA

VRT-presentatrice Manuela Van Werde maakt de overstap naar N-VA. In haar eerste toespraak bij de aanvang van het N-VA-congres hield ze een pleidooi tegen de verkettering van Vlaams-nationalisten.

De N-VA-leden buigen zich dit weekend over de hernieuwde inhoudelijke basis van de partij, met confederalisme als ordewoord. België zoals we het kennen wordt in de teksten stevig uitgekleed. Sociaaleconomisch trekt N-VA een erg liberale kaart, al verzet de partijtop zich wel expliciet tegen het beeld van een asociale partij.

Het congres zelf begon met de doortocht van Nederlands oud-eurocommissaris Frits Bolkestein. Rabiaat tegenstander van het eurofederalisme, pleitbezorger van Europa als vrije markt en – niet onhandig – hevig criticaster van Open VLD’er Guy Verhofstadt.

Frits Bolkestein

Bolkestein zette zich voor het N-VA-publiek af tegen méér Europa, tegen een Commissie die zich met veel te veel moeit en tegen de door Verhofstadt bepleite euro-obligaties. Een pleidooi dus dat sterk in lijn ligt met de N-VA-visie op Europa. Al kreeg zijn oproep voor een vertrek van de zuidelijke EU-landen uit de euro dan weer geen applaus van de partijtop.

Samen met Bolkestein beten ook drie kersverse N-VA’ers de congresspits af. Opvallende naam is Manuela Van Werde, Klara-presentatrice en voormalig reportagemaker van Vlaanderen Vakantieland. Zij krijgt bij de komende verkiezingen een plaatsje op de Antwerpse N-VA-lijst. Welk precies, dat zou nog niet vastliggen.

Manuela Van Werde

In haar toespraak op het congres verzette Van Werde zich opvallend fors tegen de “verkettering” van Vlaams-nationalisten. “Overal in de wereld waar mensen in een onrechtvaardige, ondemocratische staatsorganisatie leven, roepen ze om autonomie. Toch logisch dat wij dat ook doen in deze vergrendelde Belgische staat”, zo trok ze een markante vergelijking.

Meteen gaf ze ook antwoord op wat volgens haar de typische vragen zouden zijn vanuit de media. “Ja, ik ken de Vlaamse Leeuw, het gebed voor het vaderland en zelfs Waar Maas en Schelde vloeien”, aldus de Klara-presentatrice, die in het huidige cultuurlandschap alvast het bewijs ziet dat “splitsen werkt”.

Herman De Bode

De ondernemersflank werd afgedekt door Herman De Bode, de consultant bij McKinsey en lid van de adviesraad bij de denktank Itinera. Als kersvers N-VA-lid toonde hij zich overtuigd van de N-VA-voorstellen. Hem lijken ze “de enige manier om uit de crisis te geraken, om op een duurzame manier economische groei te bereiken, om onze sociale zekerheid financieel te redden, armoede te bestrijden en een gedegen sociaal beleid te voeren”.

De Bode haalde als volleerd N-VA’er uit naar “het uitpersen van de middenklasse” door de regering-Di Rupo en de verdachtmakingen tegen “al wie werkt, spaart of onderneemt”. Om opnieuw aan te sluiten bij de topregio’s van Europa, ziet hij alvast heil in N-VA-voorstellen als een algemene lastenverlaging en het bevriezen van de overheidsuitgaven.

Peter De Roover

Afsluiten deed Peter De Roover, ere-voorzitter van de Vlaamse volksbeweging. N-VA is voor hem “niet ideaal of perfect”, maar ligt wel “met straatlengtes voorsprong de meest boeiende, de meest uitdagende van het hele aanbod”. Dat N-VA bovendien al wel eens als staatsgevaarlijk bestempeld wordt, trok hem naar eigen zeggen helemaal over de streep.

VRT

De VRT bekijkt of Klara-presentatrice Manuela Van Werde moet worden vervangen nu duidelijk is dat ze bij de komende verkiezingen op de Vlaamse N-VA-lijst in Antwerpen staat. Volgens het reglement mogen personeelsleden die op een lijst staan alleszins niet “zichtbaar of hoorbaar” meewerken aan informatieve programma’s.

Van Werde presenteert ‘Espresso’, op weekdagen tussen 6 en 9 uur bij Klara. Komende week heeft ze vakantie en wordt ze sowieso vervangen, door Sieglinde Michiel. Hoe het daarna verder moet, wordt bij de omroep nog bekeken, onder meer met de manager beroepsethiek.

“Personeelsleden mogen tijdens de verkiezingsperiode hoe dan ook niet op zichtbare of hoorbare wijze meewerken aan informatieve programma’s”, zegt woordvoerder Stijn Ombelets. De vraag is wanneer die verkiezingsperiode dan precies begint. Als daarvoor de zelf opgelegde sperperiode wordt genomen, gaat ze pas in op 7 april. Indien Van Werde ook effectief verkozen wordt, kan ze met politiek verlof. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content