VRT-presentator Xavier Taveirne: ‘Ik fantaseer soms over een B&B in het buitenland’

© KARL
Peter Casteels

Xavier Taveirne werkt voor de VRT. Vanaf september presenteert hij samen met Phara de Aguirre De Zevende Dag. Maar hoe vierde hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 19 minuten en 14 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik ben de hele maand juni thuis geweest, en in januari ook al een maand. Ik had gelukkig veel overuren staan, maar die zijn nu dus allemaal op.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ik ben een weekje met vriendinnen naar Frankrijk geweest: aan het zwembad hangen, lezen, gezelschapsspelletjes spelen en veel wijn drinken was dat. Daarna ben ik nog met mijn vriend naar Italië en New York geweest.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ik zou veel liever antwoorden dat ik op vakantie onthecht ben van alles, maar als ik het nieuws niet kan volgen ben ik zenuwachtiger dan wanneer ik dat wel doe.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Ik ben eens met een vriendin die het even wat lastig had voor vijf dagen naar Fuerteventura geweest. We hadden dat heel last minute geboekt, en dat maakte het heel erg plezierig. Iedereen was toen ook gewoon aan het werk, dan is het des te fijner om er even tussenuit te kunnen.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik slaag er altijd wel in om iets van mijn vakantie te maken, zelfs als het allemaal tegenvalt.

Als je het hele jaar door met nieuws bezig bent, is een voorspelbare roman over romantische liefdes een welgekomen afwisseling

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

De autobiografie van Carla Del Ponte, de hoofdaanklaagster in het Joegoslaviëtribunaal. Ze beschrijft heel goed hoe moeilijk het voor haar was om van dat tribunaal een succes te maken.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik heb in juni Een klein leven van Hanya Yanagihara gelezen. Ik heb lang zitten wachten tot er iets spectaculairs zou gebeuren in dat boek, en dat kwam ook niet echt. Maar toen ik het dichtsloeg, was ik wel onder de indruk. Ik lees ook elke zomer een boek van Jill Mansell: dat is chicklit. Als je het hele jaar door met nieuws bezig bent, zijn zulke voorspelbare verhalen over romantische liefdes een welgekomen afwisseling.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Het Miró in Barcelona vond ik erg fijn, en het Kröller-Müller Museum is ook een van mijn favorieten. Ik kom daar tot rust. Even buiten New York hebben we deze zomer Dia Art bezocht, een museum in een indrukwekkend, minimalistisch gebouw.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Nee, niet echt. Of het moet slapen op het strand zijn. Dat is verboden in België.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Na mijn studies ben ik in Nederland gaan werken. Dat voelde als vakantie, en daar heb ik ook mijn eerste lief opgedaan. Ik denk daar nog wel eens aan terug, maar nu niet in de zin dat ik hem graag terug wil. (lacht)

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Doet niet iedereen dat? Ik fantaseer soms over een B&B in het buitenland. Dat lijkt dan heel plezierig, maar het heeft ook iets triests. Liefst zou ik eigenlijk een job hebben waar ik mijn huis niet voor uit hoef. Maar heel serieus worden die ideeën nooit.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Ik ben eens alleen naar New York en het zuiden van Italië geweest. Ik reis liever niet alleen, maar ik vond het toch fijn om te merken dat ik zonder problemen alleen kon zijn.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ja. Ik geloof mensen ook niet als ze zeggen dat ze daar nooit aan denken. Maar het is niet dat ik er dwangmatig de hele dag over loop na te denken.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik zou zo dicht mogelijk bij het kleine balletje proberen te komen. Ik geloof niet zo in harde botsingen, en het wegspelen van de anderen.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan gedurende het jaar?

Nee. Het is een ander soort van geluk, dat wel. Maar ik ben heel blij dat ik de elf maanden dat ik moet werken niet de hele tijd zit uit te kijken naar mijn vakantie.

Partner Content