"Op een bijeenkomst van de VRT-redactieraad is donderdag een vertrouwensbreuk vastgesteld met de algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers", zo stelt een persmededeling van VRT . "Dit gebeurde in opvolging van de resultaten van de tevredenheidsenquête. In een reactie schaarden de andere leden van de hoofdredactie zich achter de algemeen hoofdredacteur, zijn aanpak en de toekomstvisie waar hij voor staat."

"De standpunten werden overgemaakt aan de gedelegeerd bestuurder", zo vervolgt de mededeling , "die zijn vertrouwen in de algemeen hoofdredacteur en de hoofdredactie bevestigde. Tegelijk neemt de gedelegeerd bestuurder de bekommernissen van de redactieraad ter harte."

"Alle betrokken partijen zijn daarop samengekomen om een oplossing te vinden. Dat leidde tot een wederzijds engagement om een bemiddelingstraject op te starten. Een aantal hangende problemen zullen snel en systematisch samen worden aangepakt. De gedelegeerd bestuurder zal de vooruitgang hiervan opvolgen."

.

Luc Rademakers , .
Luc Rademakers © .

De motie van wantrouwen komt er nadat het op de VRT-redactie al een paar dagen rommelde naar aanleiding van uitzending van "De Afspraak" (Canvas).

De hoofdredactie van de VRT besliste maandagavond om het studiogesprek in "De Afspraak", met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie, niet meer raadpleegbaar te maken op zijn platformen.

Het gesprek - dat live was uitgezonden - beantwoordde volgens de hoofdredactie "niet aan de journalistieke normen" van de openbare omroep.

Talloze journalisten van de nieuwsdienst van de openbare omroep reageerden dinsdag ontevreden en boos op die beslissing van de hoofdredactie. Zij vonden dat ze 'een eigen man voor het vuurpeloton had geplaatst', met name Bart Schols, de presentator van De Afspraak.

De hoofdredactie reageerde woensdag in een persmededeling door haar volste vertrouwen uit te spreken in de ploeg van "De Afspraak".

Vandaag vond een redactieraad plaats en daar hebben de journalisten een motie van wantrouwen uitgesproken tegen Luc Rademakers.

De vier andere hoofdredacteurs hebben daarop beslist Rademakers te steunen en hebben zelf hun ontslag aangeboden. Björn Soenens, Griet Decraene, Emmanuel Rottey en Carl Voet - hadden aan Hellemans laten weten dat zij ook zouden opstappen als Rademakers opstapte.

Zover komt het nu dus niet.

(Belga/JH)

"Op een bijeenkomst van de VRT-redactieraad is donderdag een vertrouwensbreuk vastgesteld met de algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers", zo stelt een persmededeling van VRT . "Dit gebeurde in opvolging van de resultaten van de tevredenheidsenquête. In een reactie schaarden de andere leden van de hoofdredactie zich achter de algemeen hoofdredacteur, zijn aanpak en de toekomstvisie waar hij voor staat." "De standpunten werden overgemaakt aan de gedelegeerd bestuurder", zo vervolgt de mededeling , "die zijn vertrouwen in de algemeen hoofdredacteur en de hoofdredactie bevestigde. Tegelijk neemt de gedelegeerd bestuurder de bekommernissen van de redactieraad ter harte." "Alle betrokken partijen zijn daarop samengekomen om een oplossing te vinden. Dat leidde tot een wederzijds engagement om een bemiddelingstraject op te starten. Een aantal hangende problemen zullen snel en systematisch samen worden aangepakt. De gedelegeerd bestuurder zal de vooruitgang hiervan opvolgen.".De motie van wantrouwen komt er nadat het op de VRT-redactie al een paar dagen rommelde naar aanleiding van uitzending van "De Afspraak" (Canvas). De hoofdredactie van de VRT besliste maandagavond om het studiogesprek in "De Afspraak", met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie, niet meer raadpleegbaar te maken op zijn platformen. Het gesprek - dat live was uitgezonden - beantwoordde volgens de hoofdredactie "niet aan de journalistieke normen" van de openbare omroep. Talloze journalisten van de nieuwsdienst van de openbare omroep reageerden dinsdag ontevreden en boos op die beslissing van de hoofdredactie. Zij vonden dat ze 'een eigen man voor het vuurpeloton had geplaatst', met name Bart Schols, de presentator van De Afspraak.De hoofdredactie reageerde woensdag in een persmededeling door haar volste vertrouwen uit te spreken in de ploeg van "De Afspraak". Vandaag vond een redactieraad plaats en daar hebben de journalisten een motie van wantrouwen uitgesproken tegen Luc Rademakers. De vier andere hoofdredacteurs hebben daarop beslist Rademakers te steunen en hebben zelf hun ontslag aangeboden. Björn Soenens, Griet Decraene, Emmanuel Rottey en Carl Voet - hadden aan Hellemans laten weten dat zij ook zouden opstappen als Rademakers opstapte.Zover komt het nu dus niet. (Belga/JH)