VRT haalt filmpjes gepeste kinderen snel offline

© Belga

De VRT heeft in allerijl filmpjes van de Ketnetactie tegen pesten van het net verwijderd. Kinderen konden via filmpjes ervaringen over pesten delen, maar stelden zich volgens de openbare omroep iets te kwetsbaar op.

VRT-jeugdzender Ketnet werpt zich in de strijd tegen pesten en vroeg daarom aan haar kijkers om hun ervaringen met pesten, of tips om ertegen in te gaan te delen met andere surfers via een filmpje. Dat kon sinds vrijdagnamiddag, bij de start van de week tegen het pesten. En daarbij liep het uit de hand. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Sommige kinderen en jongeren stelden zich in de filmpjes zodanig kwetsbaar op, dat de openbare omroep besliste om de filmpjes offline te halen. Het initiatief kreeg kritiek van experten die het “niet de correcte manier” noemden om pesten aan te pakken.De VRT laat bij monde van woordvoerder Björn Verdoodt weten dat de omroep haar fout erkent.

“Ouder of leerkracht in vertrouwen nemen”

Sommige kinderen getuigden in het filmpje over de zware dagelijkse pesterijen die ze moeten ondergaan, inclusief fysiek geweld. Psychologe Sarah Bal vertelt in Het Nieuwsblad dat de kans groot is dat pesters hun slachtoffer nog meer zullen viseren als ze de filmpjes zien. “Ze doen er beter aan een ouder of leerkracht in vertrouwen te nemen.”

De website van Ketnet, die een goede reputatie geniet inzake veilig surfen, heeft verschillende mechanismen ingebouwd om controle te houden op wat kinderen en jongeren op de site plaatsen. Zo horen gebruikers die zich registreren een emailadres van een ouder op te geven. Maar de ouders werden niet op de hoogte gesteld van de filmpjes.

“Het mag niet ten koste van de kinderen gaan”

De VRT besloot uiteindelijk wel om de ouders van de kinderen en de kinderen zelf op de hoogte te stellen van de geannuleerde actie. “We willen pesten bespreekbaar maken, maar het mag niet ten koste van de kinderen zelf gaan”, zegt woordvoerder Verdoodt. “Bedoeling was dat de kinderen praktische tips zouden geven om pesten te voorkomen of er tegen op te treden.”

Kinderen kunnen vanaf nu hun ervaringen in tekstvorm delen met elkaar. “Hun teksten worden opgevolgd door onze webredactie. Als er problematische bijdragen bijzitten, zal de webredactie ingrijpen”, stelt Verdoodt.

Volgens de VRT bleek dat webcam vroeger erg succesvol als medium bij de kinderen. De omroep stelt zelf te weinig te hebben stilgestaan bij de gevolgen die de filmpjes kunnen hebben. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content