VRT-gebouw wordt afgebroken, toren blijft staan

© Belga

De VRT gaat een nieuw gebouw optrekken achter het huidige aan de Reyerslaan. Het oude VRT-gebouw wordt afgebroken. De Iconische toren blijft.

De raad van bestuur bij de VRT moest kiezen tussen een renovatie van de gebouwen aan de Reyerslaan of een nieuwbouw, in Brussel of nabije omgeving. Het huidige omroepgebouw voldoet niet meer aan de huidige noden

Zoals verwacht werd gekozen voor een nieuwbouw. Die komt niet in Mechelen, Vilvoorde of een andere stad, maar gewoon aan de Reyerslaan.

Iconische toren blijft overeind
Het oude omroepgebouw wordt afgebroken, zodat de vrijgekomen gronden ten gelde kunnen worden gemaakt. De iconische toren blijft wel overeind, dat is een Brussels ‘stadsteken’, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur.

Het huidige gebouw werd opgetrokken in de jaren zestig en is niet meer aangepast aan de noden van een hedendaags mediabedrijf, stelde de raad van bestuur anderhalf jaar geleden. “We hadden ervoor kunnen kiezen om de ‘grootste radiator van Brussel’ wat op te lappen en nieuwe ramen te steken, of we hadden wat kunnen afbreken en bijbouwen”, zegt Van den Brande. “Dat hebben we niet gedaan. We hebben gekozen voor de meest rationele oplossing: een nieuw, duurzaam en efficiënt gebouw.”

Dat wordt zo’n vijftig meter achter het huidige gebouw opgetrokken, waar momenteel nog een bos ligt, eveneens eigendom van de VRT. “De nieuwbouw wordt 55.000 vierkante meter groot, zo’n 40.000 vierkante meter kleiner dan de bestaande faciliteiten”, zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter. Die inkrimping hoeft volgens haar niet te betekenen dat het personeelsbestand omlaag gaat. “Zowat 70 procent van de werknemers gaat in het nieuwe gebouw immers werken via desk sharing.”

Architectuurwedstrijd
Ook het gebouw van de RTBF, dat verbonden is met dat van de VRT, zal deels worden afgebroken. De kantoren en radiostudio’s, die zichtbaar zijn van op straat, gaan volledig tegen de grond. De RTBF zou wel nog deels gebruik blijven maken van de achterliggende televisiestudio’s.

Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw, dat de VRT klaar hoopt te hebben in 2019, zal een architectuurwedstrijd worden uitgeschreven.

In 2020 hoopt de VRT te kunnen verhuizen. De volledige operatie moet met eigen middelen worden gefinancierd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content