Dat schrijft De Standaard, op basis van het voorstel dat de televisiezender en Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) samen op tafel leggen. Het beheerscontract van de VRT ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.

Het derde televisiekanaal zou ontstaan door de splitsing van Canvas en Ketnet. De bedoeling is volgens de krant om vanaf 1 september 2013 na 20 uur met een specifiek aanbod voor jongeren te komen, gedurende twee tot vier dagen per week. Voor die datum komt er minstens één Vlaams programma per week voor jongeren.

Geen groot politiek draagvlak De voorbije dagen was nochtans gebleken dat er geen groot politiek draagvlak is voor een volwaardig en apart kanaal voor kinderen en jongeren. De VRT moet immers besparen voor dat derde net.

In het verleden was al geopperd om ook de digitale kanalen Een+, Canvas+ en Ketnet+ te laten verdwijnen. Een nieuwe maatregel is volgens De Standaard het verdwijnen van de internationale radiozender Radio Vlaanderen Internationaal (RVI) en de gelijknamige website.

RVi: 'overbodig', maar wel een symbool

Volgens de tekst is die zender overbodig geworden in het internettijdperk. De RVi is echter een belangrijk symbool, schrijft De Standaard, en valt het te verwachten dat de politici niet goed zullen reageren op het verdwijnen ervan.

SP.A alleen in de meerderheid

In de Vlaamse meerderheid dringt enkel de SP.A aan op het derde net. Haar coalitiepartners, N-VA en CD&V, blijven sceptisch. Zowel over het nut als de betaalbaarheid. Daarom lanceert VRT een opvallende belofte.

Zij gaat na denken over de mogelijk om op de dagen dat het Ketnetkanaal na 20 uur niet overgaat in een jongerenkanaal, het kanaal gebruikt wordt voor 'expats', buitenlanders die in Vlaanderen werken. Hiermee zou de zender volgens de krant de N-VA over de streep kunnen trekken.

Minister Lieten wil nog niet reageren, want 'dat zou voorbarig zijn, aangezien de onderhandelingen nog bezig zijn.' 22 juli is de ultieme deadline, dan moet een finaal akkoord bereikt zijn. (Belga/SD)

Dat schrijft De Standaard, op basis van het voorstel dat de televisiezender en Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) samen op tafel leggen. Het beheerscontract van de VRT ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering. Het derde televisiekanaal zou ontstaan door de splitsing van Canvas en Ketnet. De bedoeling is volgens de krant om vanaf 1 september 2013 na 20 uur met een specifiek aanbod voor jongeren te komen, gedurende twee tot vier dagen per week. Voor die datum komt er minstens één Vlaams programma per week voor jongeren. Geen groot politiek draagvlak De voorbije dagen was nochtans gebleken dat er geen groot politiek draagvlak is voor een volwaardig en apart kanaal voor kinderen en jongeren. De VRT moet immers besparen voor dat derde net. In het verleden was al geopperd om ook de digitale kanalen Een+, Canvas+ en Ketnet+ te laten verdwijnen. Een nieuwe maatregel is volgens De Standaard het verdwijnen van de internationale radiozender Radio Vlaanderen Internationaal (RVI) en de gelijknamige website. RVi: 'overbodig', maar wel een symboolVolgens de tekst is die zender overbodig geworden in het internettijdperk. De RVi is echter een belangrijk symbool, schrijft De Standaard, en valt het te verwachten dat de politici niet goed zullen reageren op het verdwijnen ervan. SP.A alleen in de meerderheidIn de Vlaamse meerderheid dringt enkel de SP.A aan op het derde net. Haar coalitiepartners, N-VA en CD&V, blijven sceptisch. Zowel over het nut als de betaalbaarheid. Daarom lanceert VRT een opvallende belofte. Zij gaat na denken over de mogelijk om op de dagen dat het Ketnetkanaal na 20 uur niet overgaat in een jongerenkanaal, het kanaal gebruikt wordt voor 'expats', buitenlanders die in Vlaanderen werken. Hiermee zou de zender volgens de krant de N-VA over de streep kunnen trekken. Minister Lieten wil nog niet reageren, want 'dat zou voorbarig zijn, aangezien de onderhandelingen nog bezig zijn.' 22 juli is de ultieme deadline, dan moet een finaal akkoord bereikt zijn. (Belga/SD)