Vrouwendag: 11 voorbijgestreefde stereotypen over vrouwen

Vrouwen veroorzaken minder ongelukken dan mannen © Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het thema van de Nationale Vrouwendag op 11 november is dit jaar ‘genderstereotypen’. Een uitstekende gelegenheid om komaf te maken met 11 voorhistorische clichés en misverstanden.

Over vrouwen bestaan heel wat clichés, net zoals er heel veel clichés over mannen zijn. Zolang we er met z’n allen om kunnen lachen, is er niets aan de hand. Want, toegegeven, we moeten onszelf niet ál te serieus nemen, ook niet op deze heugelijke Vrouwendag. (Voor mannen die zich mogelijk uitgesloten voelen: de Internationale Dag van de Man was op 3 november). Toch vinden wij dat onderstaande genderstereotypen dringend de wereld uit moeten worden geholpen omdat ze ofwel voorbijgestreefd zijn ofwel gewoon niet kloppen.

1. ‘Vrouwen zijn het zwakke geslacht’

Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot wat sommige mannen al eens durven te denken zijn vrouwen allerminst watjes. Ze zijn pijngevoeliger dan mannen omdat ze meer huidreceptoren hebben. Dat betekent dus dat als een vrouw ziek wordt, ze mogelijk méér pijn voelt dan een man. En dan hebben we het nog niet gehad over de oerpijn van een bevalling…Voor een groot deel zijn de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) daar verantwoordelijk voor.

2. ‘Vrouwen zijn slechte chauffeurs’

Vrouwen respecteren de verkeersregels doorgaans beter dan mannen waardoor ze dus minder ongevallen veroorzaken. Dat wordt ook wetenschappelijk gestaafd door de universiteit van Michigan die stelt dat zo’n 20,5 procent van alle auto-ongelukken gebeurt met twee vrouwelijke chauffeurs. 31,9 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door twee mannelijke chauffeurs. Over wie het best kan parkeren, bestaat dan weer enige discussie…

3. ‘Machtige en succesvolle vrouwen zijn eenzaam en blijven vaker alleen’

Over machtige vrouwen bestaan heel wat irriterende stereotypen: ijskoningin, mannelijk, intimiderend,… Allemaal redenen waarom vrouwen in een hoge functie niet aan een man zouden geraken. Niet dat single zijn iets negatief is, maar de algemene overtuiging is nog steeds dat vrouwen hun carrière opzij moeten zetten voor het moederschap. Wanneer de dame echter kiest om dat niet te doen, krijgt ze ook nog eens de pejoratieve stempel van ‘oude vrijster’ opgeplakt. Ter vergelijking: een man blijft gewoon lekker stoer ‘vrijgezel’.

4. ‘Vrouwen zijn beter in multitasken’

Vrouwen zijn van nature niet beter in multitasken. Ze doen het gewoon meer omdat ze niet anders kunnen. Vaak vallen de verantwoordelijkheden van het huishouden en de kinderen nog steeds op de vrouw waardoor zij werk en familieleven meer moet zien te combineren.

5. ‘De topwetenschapper is nog steeds een man’

Hoe hoger op de wetenschappelijke ladder, hoe minder vrouwen er vertegenwoordigd zijn. Het is een oud zeer dat moeilijk de wereld uit raakt. Zo heersen er in de wetenschappelijke wereld nog steeds onbewuste vooroordelen tegenover vrouwen waardoor mannen, bij gelijke prestaties of talenten, een positievere evaluatie krijgen dan vrouwen.

6. ‘Vrouwen houden niet van seks’

Mannen denken dat vrouwen niet echt van seks houden en ‘het’ enkel doen om hun man te plezieren, maar niets is minder waar. Kijk bijvoorbeeld eens naar het succes van de ‘Vijftig Tinten’-boeken. Uit een studie over de seksuele gezondheid in Vlaanderen blijkt bovendien dat mannen en vrouwen even tevreden zijn over hun seksleven, al vinden mannen seks iets belangrijker dan vrouwen. Vrouwen rapporteren wel meer seksuele disfuncties dan mannen: 8% van de mannen, 20% van de vrouwen.

7. ‘Vrouwen zeuren’

Fout. Of om het met een ander stereotype te zeggen: ‘mannen horen niet wat vrouwen zeggen’. Uit een studie in Psychological Science blijkt dat mensen van middelbare leeftijd makkelijk de stem van hun partner mentaal kunnen buitensluiten. Dat selectieve gehoor zou een gevolg zijn van de beperkte hoeveelheid input die de hersenen tegelijkertijd kunnen verwerken. Ons denkorgaan moet dus voortdurend beslissen wat er het dringendst is. Wanneer iemand die je nauwelijks ziet je iets zegt is het belangrijker om de boodschap goed begrepen te hebben dan wanneer de informatie komt van iemand die je elke dag ziet en dus op elk moment om een herhaling kunt vragen.

8. ‘Vrouwen zijn minder goed in wiskunde’

Mannen waren vroeger beter in wiskunde, maar dankzij de emancipatie zijn vrouwen hun achterstand aan het inhalen. Uit een studie in Notices of the American Mathematical Society blijkt dat meisjes wereldwijd ongeveer net zo goed in wiskunde zijn als jongens. In landen waarin man en vrouw minder als gelijken worden gezien, is er wel een verschil in de wiskundige vaardigheden.

9. ‘Vrouwen zijn minder grappig’

Als vrouwen geen gevoel voor humor zouden hebben, waarom vallen ze dan op grappige mannen? En toch zijn er een stuk meer mannelijke komieken en stand- upcomedians dan vrouwelijke, zegt u? Wel, dat komt omdat vrouwen het IQ van de man aflezen aan de manier waarop hij haar aan het lachen brengt. Daarom voelen meer mannen de neiging om te tonen wat ze in huis hebben dan vrouwen.

10. ‘Vrouwen zijn minder goede leiders’

Hoewel ze minder vertegenwoordigd zijn in de hoogste regionen van de politieke wereld en het bedrijfsleven, zijn vrouwen allesbehalve slechtere leiders dan mannen. Volgens Manfred Kets de Vries, een Nederlands professor die gespecialiseerd is in leiderschapsontwikkeling, zijn vrouwen zelfs betere leiders dan mannen omdat ze minder gevoelig zijn voor narcisme. Vrouwelijke bazen nemen ook meer initiatief, werken harder aan hun eigen ontwikkeling, kunnen collega’s beter inspireren en motiveren en zijn meer gericht op het uiteindelijke resultaat. Vrouwen zijn dan weer minder visionair en hun strategische inzicht wordt lager ingeschat dan bij mannen.

11. ‘Een sexy vrouw doet beter verkopen’

De grootste stereotypering komt nog steeds voor in de reclame- en entertainmentwereld waarin vrouwen nog veel te vaak worden voorgesteld als seksobject. Of waarom moet de sip-well-waterkoeler zo nodig worden aangeprezen door een Club-41-dame die ook nog eens de perfecte maten blijkt te hebben? Of wordt zanger Robin Thicke in de videoclip van ‘Blurred Lines’ geflankeerd door vrouwen met blote borsten? Gelukkig is die trend een heel klein beetje aan het keren en is er bijvoorbeeld de grasmaaiende Coca-Cola-man. Al staat die voorlopig nog eenzaam en alleen tussen de vele streelmeisjes en pitspoezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content