‘Vrouwen nog altijd 10 procent minder betaald – loonkloof wordt niet kleiner’

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen geeft aan dat de loonkloof 23% bedraagt op basis van het maandloon. © Thinkstock

Mannen verdienen nog steeds 10 procent meer dan vrouwen. Dat blijkt uit het nieuwste Loonkloof-rapport 2014 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De loonkoof, zo stelt het rapport vast, is in een jaar niet afgenomen.

De Standaard.publiceert de bevindingen uit het rapport.

Het rapport verwerkte cijfers uit 2011. Het gaat om een stagnatie ten opzichte van het jaar voordien, want ook in 2010 verdienden vrouwen 10 procent minder dan mannen. In 2008 en 2009 ging het nog om 11 procent, in 2007 om 12 procent.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het grootst bij bedienden en arbeiders in de privésector, met respectievelijk 25 en 20 procent.

Als er naar het jaarloon wordt gekeken, dan verdienen mannen liefst 22 procent meer dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken.

In dit land bestaat volgens het rapport ook een “etnische kloof”: vrouwen die van buiten de EU komen, zijn nog slechter af.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content