Vrouwen in uniform raken amper in hoogste politiegraden

Agenten te paard © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Terwijl in de administratieve functies vrouwen nadrukkelijk hun stempel drukken, bevolken mannen met grote overmacht – zo’n 90 procent – de hogere functiegraden bij de politie in uniform.

Mannen maken nog steeds het overgrote deel van het politiekorps uit. Bij de federale politie was eind 2016 amper een kwart van de personeelsleden een vrouw, bij de lokale politie liep dat aantal op tot een derde van het personeelsbestand. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Dit is iets dat zichzelf reguleert.

Koenraad Degroote (N-VA)

De cijfers leggen een opmerkelijk verschil bloot tussen de operationele politie – agenten, inspecteurs, hoofdinspecteurs en officieren – en de administratief-logistieke functies. In die zogenaamde CALog-categorie, van cadre administratif et logistique, vinden we onder meer laboranten en technische medewerkers terug. Bij zowel de federale als de lokale politie maken vrouwen het merendeel van de CALogs uit. Bij de federale diensten is zelfs 74 procent van de CALogs een vrouw. Vooral in de hogere functieniveaus, waarvoor een universitair diploma vereist is, zwaaien vrouwen de plak.

Bij de operationele politie, de politie met uniform, is die logica net omgekeerd. ‘Er is zeker een stijging van het aantal vrouwen te zien, ook bij de operationelen. Maar daar geldt: hoe hoger de functie, hoe minder vrouwen er doorgroeien,’ zegt Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA). De hoogste graad, die van officier, werd op het federale niveau eind 2016 voor 91 procent door mannen bevolkt, parallel aan de 88 procent bij de lokale politie. Ook de graad van hoofdinspecteur is voornamelijk voor mannen weggelegd, met 87 procent federaal en 85 procent lokaal.

Naar de oorzaken blijft het enigszins gissen volgens Degroote, al wijst hij wel op een historische achterstand die moet ingehaald worden. ‘Misschien zijn er gewoon minder vrouwen die zich kandidaat stellen voor die hogere functiecategorieën. Aan de basis heb je weliswaar een oorspronkelijk mannelijk overwicht. Met minder vrouwen aan de start, groeien er ook minder vrouwen door. Dat is spijtig en onterecht.’

‘Geen quota’

Aan quota wil het Kamerlid niet denken. ‘Dit is iets dat zichzelf reguleert. In functiecategorieën waar vrouwen meer dan de helft vormen, zouden quota net een slechte zaak zijn voor hen. Dus dat gaan we ook niet doen.’

‘Ik denk dat dit het gevolg is van bestaande situaties die niet zomaar op een paar jaar gekeerd kunnen worden. Het zal zijn beloop moeten kennen, maar nu al zijn de vrouwen in opmars bij de politie,’ voegt Degroote nog toe.

Toch is in de cijfers van de afgelopen jaren weinig beweging te merken. Zowel op lokaal als federaal niveau bleef het aandeel mannen en vrouwen tussen 2014 en 2016 nagenoeg gelijk over de functiecategorieën heen. Eén verschuiving springt in het oog: tussen 2015 en 2016 viel het aandeel vrouwelijke agenten bij de lokale politie terug van 50 naar 24 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content