Vroegere schoolvrienden herkennen Belgische jihadist in IS-video: ‘Wie had dat ooit gedacht?’

IS-propagandavideo © .
Montasser AlDe'emeh
Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

De onbekende Belgische jihadist die gisteren in een IS-video nieuwe aanslagen in België aankondigde, is herkend door vroegere schoolvrienden en buren. Het zou gaan om Mohammed A.F. die in Mechelen is opgegroeid.

De video van ruim zeven minuten dook gisteren op en lijkt opgenomen ergens op straat in Irak. Op de achtergrond is het geroezemoes te horen van verkeer. Een heleboel mannen, ‘strijders’ en kinderen staan of zitten voor een groot scherm naar een beeldverslag over het oorlogsgeweld te kijken. Op een bepaald moment gaat iemand rond met een grote zak snoep. Lachende gezichten alom.

De IS-video bevat een beeldmontage van de aanslagen in Brussel die nog eens worden opgeëist en uitgebreid geprezen. Een kaart van Europa wordt geprojecteerd waar België plots uit opvliegt en in stukken uiteenspat. Twee jihadisten nemen het woord, zowel in het Arabisch als het Frans. De eerste die spreekt, is geïdentificeerd als Lotfi Aoumeur, alias Abu Abdallah al-Baljiki. Zijn boodschap is dat nog meer aanslagen in België zullen volgen: “De nachtmerrie is pas begonnen”. Aoumeur bedreigde vorig jaar in een video ook al België en Frankrijk. Hij diende tussen 2010 en 2012 gedurende twee jaar als vrijwilliger in de medische component van het Belgische leger en zou nadien via Algerije naar Syrië zijn vertrokken.

Witte djellaba

Ik herkende dat gebaar meteen. Op school deed hij dat ook. We hadden zelfs afgesproken om daar ons geheim teken voor elkaar van te maken als er zogenaamd gevaar dreigde

De tweede jihadist gebruikt de naam Abu Mujahid al-Baljiki. Hij heeft lang haar, een wat verwilderde baard en is gekleed in een lange, witte djellaba. Hij draagt een blauwwitte hoofdsjaal en heeft een soort schouderholster om. Hij geeft de Belgische bevolking advies: “Wij, hier op het grondgebied van het kalifaat, geven jullie één raad: reageer tegen jullie regeringen die jullie in de chaos werpen. Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede”.

De tot nu onbekende man werd door vroegere schoolvrienden herkend als Mohammed A.F. Hij zou ongeveer 42 jaar zijn en is opgegroeid in Mechelen. Het Marokkaanse gezin vestigde zich begin jaren 80 aan de Tervuursesteenweg. In de wijk wonen veel allochtone gezinnen. Ze waren naar verluidt straatarm en hun toenmalige buren organiseerden zelfs een inzamelactie om het gezin aan betere huisraad en kleren voor de kinderen te helpen. Mohammed A.F. was volgens zijn vroegere schoolkennissen een heel gewone jongen.

‘Beetje een deugniet’

“Hij was een beetje een deugniet, maar dat waren we toen allemaal wel”. Bij Mohammed thuis werd zowel Frans als Nederlands gesproken. “Als vriendjes kwamen we ook bij hem thuis over de vloer en het was daar niet veel anders dan bij ons thuis. Ze liepen westers gekleed zoals wij en ze vielen ons niet direct op als vrome moslims. Zijn moeder droeg bijvoorbeeld geen hoofddoek, herinner ik me”, vertelt een vroegere klasgenoot. Mohammed volgde een opleiding elektromechanica aan het Sito, een van de middelbare technische scholen in Mechelen. Het gezin had in de buurt een goede reputatie: “Ze waren bijvoorbeeld zelf ook behulpzaam voor andere buren en Mohammed was gewoon een leuke jongen.”

“We snappen het echt niet om hem na al die jaren plots in zo’n video te zien opduiken. Dat was echt schrikken. Wie had dat ooit gedacht?”, zegt een klasgenoot die zelf jaren geleden uit Mechelen naar het buitenland is verhuisd en zijn vroegere vriend in het filmpje herkende.

Bevolkingsregister

Tijdens zijn videospeech kijkt Mohammed A.F. wat onzeker in de camera terwijl hij een tekst opdreunt over “het bloed van jullie dierbaren dat door de straten zal vloeien”. Opvallend zijn de vele close-ups die de camera van zijn rechterhand maakt. Aan zijn pols draagt hij een groot uurwerk en hij gebaart voortdurend met zijn hand als met een pistool. Een schoolvriend: “Ik herkende dat gebaar meteen. Op school deed hij dat ook. We hadden zelfs afgesproken om daar ons geheim teken voor elkaar van te maken als er zogenaamd gevaar dreigde”. Een kennis herinnert zich dat hij Mohammed A.F. als volwassene nog eens tegen het lijf liep in Luik, maar weet niet te vertellen of hij daar toen ook woonde.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) van Mechelen kent het gezin of Mohammed A.F. niet. Somers: “De man staat in elk geval bij ons niet bekend als inwoner. Dat betekent niet dat hij hier nooit heeft gewoond of eventueel is opgegroeid, maar misschien is dat gezin al jaren geleden verhuisd. Daarvoor zouden we de oude bevolkingsregisters moeten controleren en dat zullen we volgende week dan ook zeker doen.”

Partner Content