Over hoe Vrijdag de Dertiende aan zijn slechte reputatie komt, bestaan vele weelderige theorieën. De meeste zijn straffe urban legends of mythes uit vervlogen tijden die men best met een vette korrel zout neemt. De fascinatie voor het aura van Vrijdag de Dertiende - in hoofdletters jawel - is en blijft opvallend groot. Maar de angst voor de ongeluksdag en het geloof in een mogelijke foute afloop is een feit. Paraskevidekatriaphobie heet dat. Wetenschappelijk aangetoond, erkend en bestudeerd. Het geloof in het ongeluk is al even feitelijk als het geloof in wat die dag aan geluk zou kunnen brengen, als men bereid is enig risico te nemen.

De meest creatieve manier om angst te beteugelen en de demonen, reëel of ingebeeld, te bezweren, is het spel. Het is de homo ludens die het best gewapend is tegen mogelijke rampspoed. Hij of zij kan zich door te spelen onttrekken aan allerlei wetmatigheden. De stemming die gepaard gaat met spelen waar het toevalselement aanwezig is versterkt het potentiële gevoel van blijdschap. Het spel en de kans staat centraal voor deze zeer felle dynamieken. Zonder spelelement zouden bijvoorbeeld de hoogst gerangschikten op de FIFA-ranking via een officieel bulletin tot winnaar worden uitgeroepen, en zou de populariteit van het WK bijgevolg niet bestaan. Als je dan nog eens samen kan spelen, gelijkgezinden vindt in het spel en de kans om samen ook te winnen, zien mensen hun geluksgevoel stijgen. Dat er op de werkvloer door collega's 'potjes' worden gemaakt om te pronostikeren voor het komende WK is daar een mooi voorbeeld van. Door samen te spelen smeden mensen een verbond. De inzet is het geluk.

Dat de spelende mens bestaat en weerwerk wil bieden aan de Vrijdag de Dertiende kunnen we zelfs cijfermatig aantonen. Op elke Vrijdag de Dertiende lanceert de Nationale Loterij als vanouds de Super Lotto. Vandaag is dat niet anders. Er valt maar liefst 5 miljoen euro te winnen. In combinatie met Euromillions dat een uitzonderlijk hoog bedrag van bijna 135 miljoen euro noteert voor de trekking van vanavond, spreken we over duizelingwekkende bedragen die deze ongeluksdag te bieden heeft. Een paar opvallende vaststellingen die ik u niet wil onthouden: Vrijdag de Dertiende haalt bij de Nationale Loterij een zakencijfer dat 111 procent hoger ligt dan dat van een gewone vrijdag. Interessant is daarbij dat een krasbiljet als Astro, dat de connotatie van bijgelovigheid draagt zijn zakencijfer ziet verhogen met maar liefst 132 procent.

De laatste Vrijdag de Dertiende (13 december 2013) leverde ook voor de krasbiljetten een omzet op van 1,665 miljoen euro, het hoogste sinds 13 februari 2004. Een ongeluksdag? Ik dacht het niet. De homo ludens vindt zeker zijn weg om 'bad karma' tegen te gaan. Het zou ook wel eens uw lucky day kunnen zijn. In het spel is immers veel, zo niet alles mogelijk.

Jannie Haek - CEO Nationale Loterij

Over hoe Vrijdag de Dertiende aan zijn slechte reputatie komt, bestaan vele weelderige theorieën. De meeste zijn straffe urban legends of mythes uit vervlogen tijden die men best met een vette korrel zout neemt. De fascinatie voor het aura van Vrijdag de Dertiende - in hoofdletters jawel - is en blijft opvallend groot. Maar de angst voor de ongeluksdag en het geloof in een mogelijke foute afloop is een feit. Paraskevidekatriaphobie heet dat. Wetenschappelijk aangetoond, erkend en bestudeerd. Het geloof in het ongeluk is al even feitelijk als het geloof in wat die dag aan geluk zou kunnen brengen, als men bereid is enig risico te nemen. De meest creatieve manier om angst te beteugelen en de demonen, reëel of ingebeeld, te bezweren, is het spel. Het is de homo ludens die het best gewapend is tegen mogelijke rampspoed. Hij of zij kan zich door te spelen onttrekken aan allerlei wetmatigheden. De stemming die gepaard gaat met spelen waar het toevalselement aanwezig is versterkt het potentiële gevoel van blijdschap. Het spel en de kans staat centraal voor deze zeer felle dynamieken. Zonder spelelement zouden bijvoorbeeld de hoogst gerangschikten op de FIFA-ranking via een officieel bulletin tot winnaar worden uitgeroepen, en zou de populariteit van het WK bijgevolg niet bestaan. Als je dan nog eens samen kan spelen, gelijkgezinden vindt in het spel en de kans om samen ook te winnen, zien mensen hun geluksgevoel stijgen. Dat er op de werkvloer door collega's 'potjes' worden gemaakt om te pronostikeren voor het komende WK is daar een mooi voorbeeld van. Door samen te spelen smeden mensen een verbond. De inzet is het geluk. Dat de spelende mens bestaat en weerwerk wil bieden aan de Vrijdag de Dertiende kunnen we zelfs cijfermatig aantonen. Op elke Vrijdag de Dertiende lanceert de Nationale Loterij als vanouds de Super Lotto. Vandaag is dat niet anders. Er valt maar liefst 5 miljoen euro te winnen. In combinatie met Euromillions dat een uitzonderlijk hoog bedrag van bijna 135 miljoen euro noteert voor de trekking van vanavond, spreken we over duizelingwekkende bedragen die deze ongeluksdag te bieden heeft. Een paar opvallende vaststellingen die ik u niet wil onthouden: Vrijdag de Dertiende haalt bij de Nationale Loterij een zakencijfer dat 111 procent hoger ligt dan dat van een gewone vrijdag. Interessant is daarbij dat een krasbiljet als Astro, dat de connotatie van bijgelovigheid draagt zijn zakencijfer ziet verhogen met maar liefst 132 procent. De laatste Vrijdag de Dertiende (13 december 2013) leverde ook voor de krasbiljetten een omzet op van 1,665 miljoen euro, het hoogste sinds 13 februari 2004. Een ongeluksdag? Ik dacht het niet. De homo ludens vindt zeker zijn weg om 'bad karma' tegen te gaan. Het zou ook wel eens uw lucky day kunnen zijn. In het spel is immers veel, zo niet alles mogelijk. Jannie Haek - CEO Nationale Loterij