De farmaceutische industrie bespeelt de Hoge Gezondheidsraad en het publiek, en stimuleert petities om de nieuwe baarmoederhalsvaccins aan de man te brengen. Zo evolueert een ziekte die vooral in derdewereldlanden woedt tot een van de grootste gezondheidsprioriteiten van het Westen.

De Vlaamse Kankerliga wil dat de terugbetaling van de nieuwe baarmoederhalskankervaccins herbekeken wordt. De liga haalt daarvoor twijfels aan over de efficiëntie van deze dure vaccins, maar stelt zich ook vragen bij de marketingcampagne die errond gevoerd werd.

Want hoewel reclame maken voor voorschriftmedicatie verboden is, vindt de industrie toch wegen om het publiek te bespelen. Ze doet dat enerzijds via schijnbaar neutrale informatiewebsites waarvan alleen een erg aandachtige surfer merkt dat ze gelinkt zijn aan de farma-industrie. Anderzijds slaagt de industrie erin om de media haar boodschap te laten overnemen.

Een frappant voorbeeld was de 'baarmoederhalskankerkrant' die in januari van dit jaar werd bijgevoegd bij de vrouwenbladen Libelle, Flair en Evita, die opende met het bijwijlen gruwelijke getuigenis van ex-VRT-omroepster en ex-patiënte Sabine De Vos en afsloot met een paginagrote advertentie van GlaxoSmithKline, een bedrijf dat een baarmoederhalskankervaccin op de markt bracht.

PETITIE

Ook via de patiëntenlobby wordt het publiek bespeeld. In oktober meldde Knack al dat Imelda Read, de voorzitster van de European Cervical Cancer Association (ECCA), tegelijk ook als adviseur op de loonlijst van GlaxoSmithKline staat. Het lobbywerk van deze vereniging heeft er sterk toe bijgedragen dat de baarmoederhalskankervaccins in diverse EU-lidstaten grotendeels worden terugbetaald.

GlaxoSmithKline en zijn concurrent Sanofi Pasteur MSD zijn de grootste sponsors van ECCA, die nu ook een Europese onlinepetitie organiseert 'om nationale overheden aan te moedigen structurele preventieprogramma's op het getouw te zetten'.

Meer dan 230.000 Europeanen tekenden al, onder wie 965 Belgen. De ondertekenaars weten natuurlijk niet dat er betwistbare banden bestaan tussen de ECCA en de industrie.

VERDACHT

De terugbetaling van de baarmoederhalskankervaccins werd geïnstalleerd na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Uit stukken die Knack kon inkijken, blijkt nu dat vier van de vijf leden van de ad-hocwerkgroep die het advies voorbereidden bezoldigd adviseur of onderzoeker zijn of waren voor GlaxoSmithKlein of Sanofi Pasteur MSD.

Onlangs deed de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg invallen bij de genoemde bedrijven. Ze worden ervan verdacht leden van de Nederlandse Gezondheidsraad onderzoeksgeld te hebben toegestopt.

JEF VAN BAELEN

De farmaceutische industrie bespeelt de Hoge Gezondheidsraad en het publiek, en stimuleert petities om de nieuwe baarmoederhalsvaccins aan de man te brengen. Zo evolueert een ziekte die vooral in derdewereldlanden woedt tot een van de grootste gezondheidsprioriteiten van het Westen.De Vlaamse Kankerliga wil dat de terugbetaling van de nieuwe baarmoederhalskankervaccins herbekeken wordt. De liga haalt daarvoor twijfels aan over de efficiëntie van deze dure vaccins, maar stelt zich ook vragen bij de marketingcampagne die errond gevoerd werd.Want hoewel reclame maken voor voorschriftmedicatie verboden is, vindt de industrie toch wegen om het publiek te bespelen. Ze doet dat enerzijds via schijnbaar neutrale informatiewebsites waarvan alleen een erg aandachtige surfer merkt dat ze gelinkt zijn aan de farma-industrie. Anderzijds slaagt de industrie erin om de media haar boodschap te laten overnemen.Een frappant voorbeeld was de 'baarmoederhalskankerkrant' die in januari van dit jaar werd bijgevoegd bij de vrouwenbladen Libelle, Flair en Evita, die opende met het bijwijlen gruwelijke getuigenis van ex-VRT-omroepster en ex-patiënte Sabine De Vos en afsloot met een paginagrote advertentie van GlaxoSmithKline, een bedrijf dat een baarmoederhalskankervaccin op de markt bracht.PETITIEOok via de patiëntenlobby wordt het publiek bespeeld. In oktober meldde Knack al dat Imelda Read, de voorzitster van de European Cervical Cancer Association (ECCA), tegelijk ook als adviseur op de loonlijst van GlaxoSmithKline staat. Het lobbywerk van deze vereniging heeft er sterk toe bijgedragen dat de baarmoederhalskankervaccins in diverse EU-lidstaten grotendeels worden terugbetaald.GlaxoSmithKline en zijn concurrent Sanofi Pasteur MSD zijn de grootste sponsors van ECCA, die nu ook een Europese onlinepetitie organiseert 'om nationale overheden aan te moedigen structurele preventieprogramma's op het getouw te zetten'.Meer dan 230.000 Europeanen tekenden al, onder wie 965 Belgen. De ondertekenaars weten natuurlijk niet dat er betwistbare banden bestaan tussen de ECCA en de industrie.VERDACHTDe terugbetaling van de baarmoederhalskankervaccins werd geïnstalleerd na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Uit stukken die Knack kon inkijken, blijkt nu dat vier van de vijf leden van de ad-hocwerkgroep die het advies voorbereidden bezoldigd adviseur of onderzoeker zijn of waren voor GlaxoSmithKlein of Sanofi Pasteur MSD.Onlangs deed de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg invallen bij de genoemde bedrijven. Ze worden ervan verdacht leden van de Nederlandse Gezondheidsraad onderzoeksgeld te hebben toegestopt.JEF VAN BAELEN