Nadat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn ontslag als formateur heeft aangeboden, heeft koning Albert II al vier van de zes onderhandelaars ontvangen op het Kasteel van Ciergnon. Achtereenvolgens zag de vorst cdH-voorzitter Benoît Lutgen, sp.a-voorzitter Bruno Tobback, CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-vicepremier Laurette Onkelinx.

Het zijn vooral de liberalen naar wie met de beschuldigende vinger wordt gewezen voor de nieuwe impasse, en dan vooral richting Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. De Croo en zijn MR-collega Charles Michel staan woensdagvoormiddag op de gastenlijst van de koning.

Bij de MR weerlegt men dat er sprake is van een zwart-wit-tegenstelling met aan de ene kant PS, cdH, CD&V en sp.a en aan de andere kant Open VLD en MR. Sommigen geloven veeleer dat ze het slachtoffer zijn geworden van een voorbereid scenario, een theaterstuk, een schijnvertoning waarbij de zwartepiet naar liberalen moest worden doorgeschoven.

Intussen dook het gerucht op dat indien Di Rupo geen doorstart zou maken, voormalig bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) opnieuw in beeld zou komen. "Speculatie", reageert de socialistische senator. "Als het heel slecht gaat, dan duikt mijn naam altijd wel eens op. Dus het gaat heel slecht."

Het is afwachten of de koning na het afronden van zijn consultaties van de onderhandelaars een nieuw initiatief plant en/of de onderhandelaars snel weer rond de tafel gaan zitten. Daarvoor zullen de wondes voldoende moeten geheeld zijn. "Iedereen zal wat water bij de wijn moeten doen", klinkt het bij een bron. (Belga/INM)

Nadat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn ontslag als formateur heeft aangeboden, heeft koning Albert II al vier van de zes onderhandelaars ontvangen op het Kasteel van Ciergnon. Achtereenvolgens zag de vorst cdH-voorzitter Benoît Lutgen, sp.a-voorzitter Bruno Tobback, CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Het zijn vooral de liberalen naar wie met de beschuldigende vinger wordt gewezen voor de nieuwe impasse, en dan vooral richting Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. De Croo en zijn MR-collega Charles Michel staan woensdagvoormiddag op de gastenlijst van de koning. Bij de MR weerlegt men dat er sprake is van een zwart-wit-tegenstelling met aan de ene kant PS, cdH, CD&V en sp.a en aan de andere kant Open VLD en MR. Sommigen geloven veeleer dat ze het slachtoffer zijn geworden van een voorbereid scenario, een theaterstuk, een schijnvertoning waarbij de zwartepiet naar liberalen moest worden doorgeschoven. Intussen dook het gerucht op dat indien Di Rupo geen doorstart zou maken, voormalig bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) opnieuw in beeld zou komen. "Speculatie", reageert de socialistische senator. "Als het heel slecht gaat, dan duikt mijn naam altijd wel eens op. Dus het gaat heel slecht." Het is afwachten of de koning na het afronden van zijn consultaties van de onderhandelaars een nieuw initiatief plant en/of de onderhandelaars snel weer rond de tafel gaan zitten. Daarvoor zullen de wondes voldoende moeten geheeld zijn. "Iedereen zal wat water bij de wijn moeten doen", klinkt het bij een bron. (Belga/INM)