Vorst: twee terreurverdachten opgepakt

16/03/16 om 09:26 - Bijgewerkt om 11:57

Het federale parket bevestigt dat er twee verdachten zijn aangehouden in de nasleep van de antiterreuractie in Vorst.

Vorst: twee terreurverdachten opgepakt

© Reuters

In de loop van dinsdagavond werden in Halle en Vorst twee personen opgepakt die mogelijk in verband staan met de schietpartij van dinsdagnamiddag in Vorst, maar daarover bestaat nog geen zekerheid. Het gaat om een man die in de loop van de avond gewond werd binnengebracht in het ziekenhuis van Halle en daar meteen werd geopereerd. De persoon die de gewonde naar het ziekenhuis bracht, ging er echter vandoor toen de lokale politie Zennevallei ter plaatse kwam. Later op de avond werd bij een huiszoeking in een woning in de Neerstalsesteenweg nog een persoon opgepakt en meegenomen voor verhoor. In de loop van de dag wordt beslist of beide personen aangehouden blijven.

De gewapende man die tijdens de schietpartij in Vorst door de politie werd gedood, is Mohammed Belcaïd, een 25-jarige Algerijn. De man was illegaal in België en stond enkel gekend voor een eenvoudige diefstal.

IS-vlag

In het kader van het onderzoek van het federaal parket na de aanslagen van Parijs, werd dinsdag omstreeks 15 uur een huiszoeking verricht, in een appartement in de Driesstraat. Minstens twee personen openden daarbij onmiddellijk het vuur, toen de ordetroepen de deur van het appartement openden. Drie van zes agenten raakten gewond, onder hen ook een Franse politieagente.

In het appartement vonden de agenten laders van kalasjnikovs, een vlag van IS en een boek over salafisme.

Volgens verschillende kranten was de politie op zoek naar valse paspoorten, en werd op voorhand gedacht dat het een routineklus zou worden. De huiszoekingen waren niet gericht op Salah Abdeslam maar op de entourage van een of meer van de elf Belgische terreurverdachten, zo zei een Franse politiebron dinsdag.

Premier Charles Michel roept woensdag de Nationale Veiligheidsraad samen die de bevoegde ministers en de toplui van de veiligheidsdiensten samenbrengt. (Belga/TE)

Onze partners