Vorst: twee opgepakte personen vrijgelaten, dreigingsniveau blijft op 3

16/03/16 om 15:17 - Bijgewerkt om 18:43

De twee personen die werden opgepakt na de antiterreuractie in Vorst, zijn vrijgelaten. Ze werden niet in verdenking gesteld, meldt het federaal parket. Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, heeft intussen beslist dat de terreurdreiging op niveau 3 blijft.

Vorst: twee opgepakte personen vrijgelaten, dreigingsniveau blijft op 3

Premier Charles Michel © Belga Image

'Dit is geen banaal niveau. Het betekent dat de dreiging ernstig en mogelijk blijft', onderstreepte premier Charles Michel in een korte verklaring na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Vrijgelaten

Bij de antiterreuractie in de Brusselse gemeenste Vorst zijn dinsdag één verdachte dood en later twee anderen opgepakt. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Lees meer.

De twee dinsdagavond opgepakte personen zijn intussen vrijgelaten. Ze werden niet in verdenking gesteld, zo meldt het federaal parket.

'De persoon die gisteren van zijn vrijheid werd beroofd in het hospitaal te Halle en de andere persoon die werd meegenomen voor verhoor na de huiszoeking in de Neerstalsesteenweg te Vorst werden door de onderzoeksrechter vrijgelaten. Zij werden niet in verdenking gesteld', luidt het in een mededeling. Bovendien bleek de huiszoeking die werd uitgevoerd in Sint-Pieters-Leeuw negatief, aldus het federaal parket.

Koning bezoekt agenten

Koning Filip heeft woensdagnamiddag een bezoek gebracht aan de politieagenten die dinsdag gewond zijn geraakt bij de schietpartij in Vorst. Het bezoek, waar de pers niet bij aanwezig mocht zijn, duurde ongeveer een uur.

'Onze mensen vertelden over wat er gebeurd is dinsdag, over het lopende onderzoek en over de algehele veiligheidssituatie in België', zei commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie. 'Ze vertelden ook over hoe ze moeten tussenbeide komen in situaties als deze, waarvoor een bijzondere kennis vereist is. De koning bedankte hen voor hun ingrijpen. Zijn interesse betekent veel voor onze mensen.'

Ook premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens waren aanwezig tijdens het bezoek. 'Het team heeft zich duidelijk goed verweerd', zei Geens na afloop. 'De leider van het team, die niet bij de huiszoekingen zelf aanwezig was maar ze vanop afstand leidde, vertelde hoe ze tot de huiszoekingen zijn gekomen. Hij was op dat moment al 35 uur wakker.'

Naast De Bolle waren ook Erik Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, en Claude Fontaine, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, op het appel. (Belga/KVDA)

Lees ook: 'Waarom wat in Vorst gebeurde, allerminst verbazend is'

Lees meer over:

Onze partners