‘Vorige regeringen noemden Sharia4Belgium clowns met lange baarden’

Sharia4Belgium © .

De voormalige topman van de staatsveiligheid, Alain Winants, berispt alle vorige regeringen omdat ze de radicalisering niet ernstig namen.

De regering-Di Rupo, maar ook de regeringen daarvoor, hebben Sharia4Belgium en de radicalisering in het algemeen niet ernstig genomen. Dat zegt Alain Winants, voormalig topman van staatsveiligheid, in een debat van het European Policy Centre.

Clowns met lange baarden

Winants stond aan het hoofd van staatsveiligheid tussen 2006 en 2014. “Ik heb talloze keren gewaarschuwd voor Sharia4Belgium, maar ik kreeg uit de regering als reactie dat het om clowns met lange baarden ging”, zegt hij. “Zelfs al waren er misschien gevaarlijker groeperingen, ze waren zeker geen clowns.” Winants viseert naar eigen zeggen niet in het bijzonder de regering-Di Rupo, “maar zij was natuurlijk wel aan de macht op het moment dat Sharia4Belgium opgang maakte”.

Ik denk dat ik op de vingers van één hand kan tellen hoeveel ministers wisten wat de inlichtingendiensten precies doen

Alain Winants

De voormalige topman heeft naar eigen zeggen ook ontelbare keren om extra budget gevraagd. “Veiligheid heeft een prijs, ik weet niet hoe vaak ik dat heb herhaald, maar ik heb nooit gehoor gekregen. Deze regering heeft het roer dan wel omgegooid, doch voor de antiterreuractie in Verviers had ook zij de intentie om het budget voor de veiligheidsdiensten te verlagen”, zegt de zestiger.

Een groot deel van het probleem schuilt volgens hem in het feit dat België geen cultuur van veiligheids- en inlichtingendiensten heeft. “Dat is geen populair thema om stemmen mee te winnen”, stelt hij. “Ik denk dat ik op de vingers van één hand kan tellen hoeveel ministers wisten wat de inlichtingendiensten precies doen.”

Niet ernstig genomen

'Vorige regeringen noemden Sharia4Belgium clowns met lange baarden'
© Belga

Winants wordt bijgetreden door jihadanalist Pieter van Ostaeyen. “Er zijn meer mensen nodig bij de inlichtingendiensten”, zegt hij. “Mensen die moslimgemeenschappen kunnen infiltreren, om aan te voelen wie er radicaliseert.” De regering Di Rupo nam zijn analyses van het aantal Belgische Syrië-strijders niet ernstig, stelt Van Ostaeyen. “Toen ik er 385 geteld had, deden ze mijn inschatting af als een grote overschatting. Dat getal was nochtans het uitgangspunt van de huidige regering.”

Volgens Winants is het duidelijk dat we voor langere tijd zullen moeten leven met de waarschijnlijkheid van een nieuwe terroristische aanslag. “België neemt deel aan verschillende internationale conflicten”, noemt hij als een van de redenen. “Bovendien is Europa van buitenaf gezien een solide blok. Er wordt steeds minder onderscheid gemaakt tussen de verschillende landen. Het is ook geen toeval dat Maalbeek werd getroffen, de terroristen viseerden wellicht Schuman, het station met Europese uitstraling.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content