De weinige CD&V'ers die de pers wel te woord stonden, lieten verstaan dat CD&V bij het standpunt blijft dat de voorzitter vorige week formuleerde.

Wouter Beke had vrijdag nog een ontmoeting met de formateur en de zeven partijen die 'ja, maar' geantwoord hebben op de voorstellen van formateur Elio Di Rupo. Hij was er uitgenodigd om zijn voorstellen toe te lichten. De bedoeling was CD&V aan boord te heisen.

De CD&V-voorzitter had woensdag nog gesteld dat voor een akkoord over BHV en Brussel, Di Rupo moet teruggrijpen naar de voorstellen die Beke als bemiddelaar uitwerkte.

Hij zei dat de formateur vier elementen toegevoegd heeft die voor CD&V te veel zijn, waaronder de federale kieskring en tweetalige lijsten in Brussel.

'We blijven bij ons standpunt'

'We blijven bij ons standpunt', zei Michel Doomst, burgemeester van Gooik en voormalig Kamerlid. 'De voorwaarden zoals ze gesteld zijn, blijven staan.' Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy kaatste de bal terug naar de ontslagnemende formateur. 'Elio Di Rupo moet voorstellen doen. Beke heeft het toch verwoord namens de partij.'

Gewezen Vlaams parlementslid Luc Martens zei dan weer dat CD&V een 'ernstige partij is die het goed meent met het land en Vlaanderen'. Pas wanneer CD&V bij de onderhandelingen 'de nodige sérieux' krijgt, zijn oplossingen mogelijk. Anders 'zal het fataal aflopen'. (Belga/SD)

De weinige CD&V'ers die de pers wel te woord stonden, lieten verstaan dat CD&V bij het standpunt blijft dat de voorzitter vorige week formuleerde. Wouter Beke had vrijdag nog een ontmoeting met de formateur en de zeven partijen die 'ja, maar' geantwoord hebben op de voorstellen van formateur Elio Di Rupo. Hij was er uitgenodigd om zijn voorstellen toe te lichten. De bedoeling was CD&V aan boord te heisen. De CD&V-voorzitter had woensdag nog gesteld dat voor een akkoord over BHV en Brussel, Di Rupo moet teruggrijpen naar de voorstellen die Beke als bemiddelaar uitwerkte. Hij zei dat de formateur vier elementen toegevoegd heeft die voor CD&V te veel zijn, waaronder de federale kieskring en tweetalige lijsten in Brussel. 'We blijven bij ons standpunt' 'We blijven bij ons standpunt', zei Michel Doomst, burgemeester van Gooik en voormalig Kamerlid. 'De voorwaarden zoals ze gesteld zijn, blijven staan.' Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy kaatste de bal terug naar de ontslagnemende formateur. 'Elio Di Rupo moet voorstellen doen. Beke heeft het toch verwoord namens de partij.' Gewezen Vlaams parlementslid Luc Martens zei dan weer dat CD&V een 'ernstige partij is die het goed meent met het land en Vlaanderen'. Pas wanneer CD&V bij de onderhandelingen 'de nodige sérieux' krijgt, zijn oplossingen mogelijk. Anders 'zal het fataal aflopen'. (Belga/SD)