De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack lichtten voor het eerst in 90 jaar het volledige patrimonium door van de Koninklijke Schenking. Die instelling, die teruggaat tot Leopold II, beheert het koninklijk vastgoed en moet daarbij financieel volledig onafhankelijk zijn. De verschillende media ontdekten dat ook de belastingbetaler meebetaalt voor het onderhoud van de gebouwen en parken van de Schenking. In het parlement zijn er inmiddels vragen naar een parlementaire onderzoekscommissie.

Baron Paul Buysse verdedigt de Koninklijke Schenking tegen de kritiek. 'Alle activiteiten die wij doen, zijn ten eerste gedekt door contracten.' In die contracten is bepaald wie wat doet, bijvoorbeeld bij onderhoudswerken.

Buysse vervolgt dat de Schenking gecontroleerd wordt door allerlei instanties en dat er daarbij geen problemen naar boven kwamen. 'Zeker de laatste drie, vier jaar hebben we een onbesproken record. Voordien waren er alleen kleine dingen.' De controles door bijvoorbeeld het Rekenhof zijn 'zeer stringent'.

Morgen stond net een bijeenkomst van de raad van beheer gepland. Buysse zal er de vraag naar meer transparantie meenemen, zegt hij. 'Ik ga bekijken met mijn bestuur wat we kunnen doen om de transparantie te kunnen verhogen.'

De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack lichtten voor het eerst in 90 jaar het volledige patrimonium door van de Koninklijke Schenking. Die instelling, die teruggaat tot Leopold II, beheert het koninklijk vastgoed en moet daarbij financieel volledig onafhankelijk zijn. De verschillende media ontdekten dat ook de belastingbetaler meebetaalt voor het onderhoud van de gebouwen en parken van de Schenking. In het parlement zijn er inmiddels vragen naar een parlementaire onderzoekscommissie. Baron Paul Buysse verdedigt de Koninklijke Schenking tegen de kritiek. 'Alle activiteiten die wij doen, zijn ten eerste gedekt door contracten.' In die contracten is bepaald wie wat doet, bijvoorbeeld bij onderhoudswerken. Buysse vervolgt dat de Schenking gecontroleerd wordt door allerlei instanties en dat er daarbij geen problemen naar boven kwamen. 'Zeker de laatste drie, vier jaar hebben we een onbesproken record. Voordien waren er alleen kleine dingen.' De controles door bijvoorbeeld het Rekenhof zijn 'zeer stringent'. Morgen stond net een bijeenkomst van de raad van beheer gepland. Buysse zal er de vraag naar meer transparantie meenemen, zegt hij. 'Ik ga bekijken met mijn bestuur wat we kunnen doen om de transparantie te kunnen verhogen.'