Het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van de arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal het federaal parket zijn uitlevering vragen, al is de kans klein dat Mohamed Saouti ook effectief zal uitgeleverd worden. 'Aangezien de betrokkenen de Marokkaanse nationaliteit heeft en Marokko geen onderdanen uitlevert, is de kans klein dat hij ook uitgeleverd wordt maar dan kan hij in Marokko terechtstaan,' zegt het parket.

Mohamed Saouti is de broer van de voor terrorisme veroordeelde Saïd Saouti, lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders en van Khalid en Akim Saouti. Die laatste twee werden begin juli opgepakt in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast maar bij huiszoekingen stootte de politie alvast op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook uniformen van politie en de civiele bescherming. In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn.

Het onderzoek naar de verschillende verdachten zou begonnen zijn met een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan hun Franse collega's. Vermoedelijk ging die tip over Salah Ghemit. Het Belgische luik van het onderzoek zou pas in het voorjaar van start gegaan zijn, met zogenaamde politionele informatie over Akim Saouti. De Franse en Belgische speurders lieten er geen gras over groeien en begonnen zowel Ghemit als de broers Saouti intensief af te luisteren te observeren.

Uit dat onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti regelmatig telefonisch contact hadden. Er is ook sprake van minstens één ontmoeting in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is doe Ghemit samen met Akim Saouti naar de garagebox stapt waar de wapens gevonden werden. Terwijl Akim op de uitkijk blijft staan, gaat Ghemit de box binnen met een zwarte sporttas, om er even later opnieuw uit te komen, nog steeds met de sporttas. Mogelijks is dat het moment waarop de wapens of ander materiaal geleverd werd.

Ook Mohamed Saouti zou deel uitgemaakt hebben van dezelfde terreurcel, maar kon begin juli aan de politie ontkomen. Hij zou nu in Marokko opgepakt zijn.

De broers Akim en Khalid Saouti zitten intussen nog steeds in voorlopige hechtenis maar hun advocaten hebben steeds verklaard dat beiden elke betrokkenheid bij terreurplannen ontkennen. De wapens en het materiaal die in die garagebox werden gevonden, waren wel van Akim Saouti, gaf zijn advocaat, meester Xavier Carrette, toe. Akim Saouti zou die voor een zacht prijsje gekocht hebben, maar zou er geen concrete plannen mee gehad hebben.

Het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van de arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal het federaal parket zijn uitlevering vragen, al is de kans klein dat Mohamed Saouti ook effectief zal uitgeleverd worden. 'Aangezien de betrokkenen de Marokkaanse nationaliteit heeft en Marokko geen onderdanen uitlevert, is de kans klein dat hij ook uitgeleverd wordt maar dan kan hij in Marokko terechtstaan,' zegt het parket.Mohamed Saouti is de broer van de voor terrorisme veroordeelde Saïd Saouti, lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders en van Khalid en Akim Saouti. Die laatste twee werden begin juli opgepakt in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast maar bij huiszoekingen stootte de politie alvast op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook uniformen van politie en de civiele bescherming. In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn.Het onderzoek naar de verschillende verdachten zou begonnen zijn met een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan hun Franse collega's. Vermoedelijk ging die tip over Salah Ghemit. Het Belgische luik van het onderzoek zou pas in het voorjaar van start gegaan zijn, met zogenaamde politionele informatie over Akim Saouti. De Franse en Belgische speurders lieten er geen gras over groeien en begonnen zowel Ghemit als de broers Saouti intensief af te luisteren te observeren. Uit dat onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti regelmatig telefonisch contact hadden. Er is ook sprake van minstens één ontmoeting in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is doe Ghemit samen met Akim Saouti naar de garagebox stapt waar de wapens gevonden werden. Terwijl Akim op de uitkijk blijft staan, gaat Ghemit de box binnen met een zwarte sporttas, om er even later opnieuw uit te komen, nog steeds met de sporttas. Mogelijks is dat het moment waarop de wapens of ander materiaal geleverd werd.Ook Mohamed Saouti zou deel uitgemaakt hebben van dezelfde terreurcel, maar kon begin juli aan de politie ontkomen. Hij zou nu in Marokko opgepakt zijn.De broers Akim en Khalid Saouti zitten intussen nog steeds in voorlopige hechtenis maar hun advocaten hebben steeds verklaard dat beiden elke betrokkenheid bij terreurplannen ontkennen. De wapens en het materiaal die in die garagebox werden gevonden, waren wel van Akim Saouti, gaf zijn advocaat, meester Xavier Carrette, toe. Akim Saouti zou die voor een zacht prijsje gekocht hebben, maar zou er geen concrete plannen mee gehad hebben.