Dat stelt de FDF-voorzitter in De Morgen. En hij gooit meteen de uitbreiding van Brussel opnieuw op tafel.

'Als we enkel de voorstellen van de formateur als basis voor de onderhandelingen nemen, kunnen we evengoed niet aan tafel gaan zitten. Wij zullen niet alleen amendementen op de huidige voorstellen indienen, maar ook onze eigen voorstellen formuleren', reageert Maingain in De Morgen.

Hij ziet ook geen enkele reden om 'een eis die ondersteund wordt door alle Franstalige partijen' - de uitbreiding van Brussel - niet meer op tafel te leggen.

BHV

De Vlaamse partijen dringen aan op een snelle splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde om nadien het socio-economische luik van de onderhandelingen aan te kunnen vatten. De onderhandelingen in die volgorde aanpakken - dus eerst een akkoord over BHV en dan pas het sociaaleconomische aanpakken - was een eis van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo liet zich dinsdag nog ontvallen dat er niet gigantisch veel onderhandelingsmarge zit op de BHV-voorstellen.

De Vlamingen mogen dan wel de splitsing van het probleemarrondissement voorstaan, Maingain ziet daar geen juridische noodzaak voor. Volgens hem zijn er 'verschillende oplossingen' mogelijk, want 'het Grondwettelijk Hof heeft nooit gezegd dat het kiesarrondissement gesplitst moet worden'.

Waarschijnlijk zelf niet aan de onderhandelingstafel
Maingain is ook niet onder de indruk van de stelling dat de keuze nu bestaat uit BHV splitsen of nieuwe verkiezingen. 'Dat soort dreigementen vind ik overdreven en heeft men in 2005 en 2007 ook al gebruikt.' Hij waarschuwt ook dat ons land, gezien de internationale economische situatie, zich geen kiescampagne kan permitteren.

Het ziet er overigens naar uit dat Maingain zelf niet aan de onderhandelingstafel zal zitten. In verschillende kranten staat immers te lezen dat formateur Elio Di Rupo de groep onderhandelaars zo klein mogelijk wil houden en enkel de acht partijvoorzitters rond zich verzamelt. (Belga/SD)

Dat stelt de FDF-voorzitter in De Morgen. En hij gooit meteen de uitbreiding van Brussel opnieuw op tafel. 'Als we enkel de voorstellen van de formateur als basis voor de onderhandelingen nemen, kunnen we evengoed niet aan tafel gaan zitten. Wij zullen niet alleen amendementen op de huidige voorstellen indienen, maar ook onze eigen voorstellen formuleren', reageert Maingain in De Morgen. Hij ziet ook geen enkele reden om 'een eis die ondersteund wordt door alle Franstalige partijen' - de uitbreiding van Brussel - niet meer op tafel te leggen. BHV De Vlaamse partijen dringen aan op een snelle splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde om nadien het socio-economische luik van de onderhandelingen aan te kunnen vatten. De onderhandelingen in die volgorde aanpakken - dus eerst een akkoord over BHV en dan pas het sociaaleconomische aanpakken - was een eis van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo liet zich dinsdag nog ontvallen dat er niet gigantisch veel onderhandelingsmarge zit op de BHV-voorstellen. De Vlamingen mogen dan wel de splitsing van het probleemarrondissement voorstaan, Maingain ziet daar geen juridische noodzaak voor. Volgens hem zijn er 'verschillende oplossingen' mogelijk, want 'het Grondwettelijk Hof heeft nooit gezegd dat het kiesarrondissement gesplitst moet worden'. Waarschijnlijk zelf niet aan de onderhandelingstafel Maingain is ook niet onder de indruk van de stelling dat de keuze nu bestaat uit BHV splitsen of nieuwe verkiezingen. 'Dat soort dreigementen vind ik overdreven en heeft men in 2005 en 2007 ook al gebruikt.' Hij waarschuwt ook dat ons land, gezien de internationale economische situatie, zich geen kiescampagne kan permitteren. Het ziet er overigens naar uit dat Maingain zelf niet aan de onderhandelingstafel zal zitten. In verschillende kranten staat immers te lezen dat formateur Elio Di Rupo de groep onderhandelaars zo klein mogelijk wil houden en enkel de acht partijvoorzitters rond zich verzamelt. (Belga/SD)