Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) dient een voorstel van decreet in om een Vlaams wapenembargo tegen landen als Syrië en Saudi-Arabië mogelijk te maken. "Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Saudi-Arabië de mensenrechten schendt", zegt Soens.

"Het Europees parlement riep de lidstaten eind vorige maand nog op om een embargo in te voeren. De Vlaamse meerderheidspartijen steunden die oproep. Ik nodig hen uit om nu mijn voorstel te steunen en de daad zo bij het woord te voeren".

Juridische bezwaren

Tine Soens (SP.A), Vlaams parlementslid , BELGA
Tine Soens (SP.A), Vlaams parlementslid © BELGA

De SP.A-politica wil met haar voorstel ook de juridische bezwaren van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ondervangen. Eerder dit jaar liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois al weten dat hij de bestaande on-hold lijst rond wapenhandel zou schrappen. Op die lijst stonden landen waaraan (tijdelijk) geen enkele vergunningen worden goedgekeurd. Het gaat om landen als Egypte, Jemen en Syrië. Bourgeois wilde Saoedi-Arabië niet aan die lijst toevoegen. Integendeel, hij heeft de on-hold lijst helemaal stopgezet omdat er volgens hem geen "geen rechtsgrond" voor bestaat.

Volgens Vlaams parlementslid Soens "verschuilt Bourgeois zich daarmee achter het nepargument dat het decreet zo'n tijdelijk embargo niet toelaat".

Tijdelijk embargo

Soens: "Nog los van het feit dat juristen dat betwisten, toont het zijn onwil om de Vlaamse industrie klaar en duidelijk te zeggen dat er naar bepaalde landen geen wapens kunnen worden uitgevoerd". "Het is spijtig dat de minister-president zich hierachter verschuilt, maar ik heb een uitweg: door het decreet aan te passen, kunnen we ervoor zorgen dat een tijdelijk embargo juridisch niet meer ter discussie staat", aldus Soens.

"Dan kan de regering de wapenuitvoer naar onveilige landen opschorten". Vandaag stemt het Vlaams Parlement volgens Soens trouwens over een resolutie waarin de meerderheidspartijen de vraag stellen om die juridische mogelijkheid te voorzien in het decreet. (Belga)

Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) dient een voorstel van decreet in om een Vlaams wapenembargo tegen landen als Syrië en Saudi-Arabië mogelijk te maken. "Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Saudi-Arabië de mensenrechten schendt", zegt Soens. "Het Europees parlement riep de lidstaten eind vorige maand nog op om een embargo in te voeren. De Vlaamse meerderheidspartijen steunden die oproep. Ik nodig hen uit om nu mijn voorstel te steunen en de daad zo bij het woord te voeren". De SP.A-politica wil met haar voorstel ook de juridische bezwaren van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ondervangen. Eerder dit jaar liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois al weten dat hij de bestaande on-hold lijst rond wapenhandel zou schrappen. Op die lijst stonden landen waaraan (tijdelijk) geen enkele vergunningen worden goedgekeurd. Het gaat om landen als Egypte, Jemen en Syrië. Bourgeois wilde Saoedi-Arabië niet aan die lijst toevoegen. Integendeel, hij heeft de on-hold lijst helemaal stopgezet omdat er volgens hem geen "geen rechtsgrond" voor bestaat. Volgens Vlaams parlementslid Soens "verschuilt Bourgeois zich daarmee achter het nepargument dat het decreet zo'n tijdelijk embargo niet toelaat". Soens: "Nog los van het feit dat juristen dat betwisten, toont het zijn onwil om de Vlaamse industrie klaar en duidelijk te zeggen dat er naar bepaalde landen geen wapens kunnen worden uitgevoerd". "Het is spijtig dat de minister-president zich hierachter verschuilt, maar ik heb een uitweg: door het decreet aan te passen, kunnen we ervoor zorgen dat een tijdelijk embargo juridisch niet meer ter discussie staat", aldus Soens. "Dan kan de regering de wapenuitvoer naar onveilige landen opschorten". Vandaag stemt het Vlaams Parlement volgens Soens trouwens over een resolutie waarin de meerderheidspartijen de vraag stellen om die juridische mogelijkheid te voorzien in het decreet. (Belga)