‘Voorstel om Grote Moskee Brussel bij Moslimexecutieve onder te brengen’

De Grote Moskee in Brussel © Belga Image

De leden van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel onderzoeken de piste om de Grote Moskee in de hoofdstad onder te brengen bij de Belgische Moslimexecutieve, naar een voorstel van een eerder ondervraagde expert. Dat schrijft de krant L’Avenir.

De Grote Moskee in Brussel wordt nu gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië, waardoor de Belgische autoriteiten er weinig vat op hebben.

Het is niet duidelijk hoe de overdracht van de moskee naar de Moslimexecutieve concreet zou verlopen. Het zou in elk geval wel betekenen dat de concessie voor de moskee die België in 1967 uitreikte aan de Saoedi’s, vervalt.

Radicalisering

De onderzoekscommissie naar de aanslagen legt momenteel achter gesloten deuren de laatste hand aan haar vierde en laatste rapport, over radicalisering. Eerder formuleerden de Kamerleden al aanbevelingen rond de luiken veiligheid, slachtoffers en hulpverlening.

De commissie buigt zich daarvoor over de voorstellen van de ondervraagde experten. Eén van de geopperde ideeën bestond erin de Grote Moskee in Brussel te laten overnemen door het Executief van Moslims in België.

Momenteel is de Grote Moskee in handen van Saoedi-Arabië, die er onder meer instaat voor de financiering. In een rapport uit 2015 stelt de Staatsveiligheid dat de preken er duidelijk van een salafistisch discours getuigen en dat ze aanleiding kunnen geven aan al dan niet gewelddadige radicalisering. Het rapport legt wel geen directe link met terrorisme of Syriëstrijders.

Dat de Belgische autoriteiten maar weinig vat hebben op de Moskee, werd tijdens de werkzaamheden van de onderzoekscommissie nog pijnlijk duidelijk: de parlementsleden wilden de imam en de directeur van het gebedshuis aan de tand voelen, maar die bleven erg vaag. De voorzitter van de onderzoekscommissie Patrick Dewael gaf het tweetal zelfs aan bij het gerecht voor meineed. Volgens Dewael legde het duo tegenstrijdige verklaringen af, onder andere over de relatie met de Moslimexecutieve.

Naast elkaar

In een interview met Knack in april zei de man achter de Grote Moskee in Brussel, Ndiaye Mouhameth Galaye, al dat de islamitische instellingen in België naast elkaar werken. Hij had het dan vooral over het Islamitisch Cultureel Centrum, de instelling achter ’s lands belangrijkste moskee, en de Moslimexecutieve.

Galaye erkende dat ‘er weinig officiële contacten zijn’ en dat er ‘soms wel zaken fout lopen’. ‘Het ICC is geen onderdeel van de Moslimexecutieve, maar als een samenwerking mogelijk zou zijn: heel graag.’ Lees het volledige interview.

Partner Content